Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Birlik Danışmanı Ziraat Mühendisi Mürşid Korkut, ağustos sonunda bal hasadını tamamlayan birlik üreticilerinin havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kovanlarını güney yamaçlarına ve daha korunaklı bölgelere kışlama çalışması için taşımaya başladıklarını söyledi. Ziraat Mühendisi  ve Birlik Danışmanı Korkut, arılarla ilgili kışlama çalışmaları kapsamında arı yetiştiricilerinin kovanların tamir ettiğini ve gıda stoğunun elden geçirildiğini vurguladı. Korkut, bundan sonraki aşamada arı üreticilerinin amaçlarının arılarını sağlıklı bir şekilde kışı geçirmelerini sağlayarak ilkbahara çıkartmak olduğunu söyledi.

Trakya ve Ege’de hasat edilen balların  o bölgelerdeki kooperatiflere satıldığını belirten Korkut, Yalova’daki arı yetiştiricilerinin ise ballarını elden satış yöntemiyle ve birlik kanalıyla pazarladıklarını belirtti.

Yalova’nın özellikle kestane balıyla öne çıktığına vurgu yapan Korkut, “Kestane balı yurdumuzun birçok yöresinde üretilmekle beraber, Yalova’da üretilen kestane balı; aroması ve kendine has tadıyla öne çıkıyor. Yumuşak tadı, tüketicilerin damak tadına hitap eden aromasıyla diğer bölgelerde yetişen kestane ballarına oranla daha çok tercih ediliyor. Türkiye’nin birçok yerindeki kestane balı üreticileri ilimizi ziyaret ederek incelemelerde bulunuyorlar” diyerek Yalova kestane balının diğer bölgelerde üretilen kestane balının bir adım daha önünde yer aldığını söyledi.

Yalova’nın arıcılık faaliyeti açısından zengin flora ve fauna yapısı dolayısıyla oldukça elverişli bir doğaya sahip olduğunun altını çizen Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Birlik Danışmanı Mürşid Korkut, “Yalova arıcılık açısından avantajlı, çünkü polen ve çiçek tozu açısından zengin ve bol çiçek bulunuyor” diye konuştu.

Sahte bal konusunda da Yalovalı tüketicilere uyarıda bulunan Birlik Danışmanı Mürşid Korkut, bu konuda tüketicilerin bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi. Tüketicilerin bal satın alırken Tarım Bakanlığı onaylı ve etiketli ürünler almasına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Korkut, Yalova’da üretilen ballarda sorun olmadığını, birlik olarak üreticileri denetlediklerini ve sokak köşelerinde bidonlarda satılan balların alınmaması gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim