TUSKON, Nijerya ile ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla ‘Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’nu gerçekleştirdi. 9 Nisan Perşembe günü İstanbul WOW Otel’de yapılan Forumda, 150’si Nijerya’dan olmak üzere toplam 500 işadamı ikili görüşmelerde bulundu. İki ülkenin İnşaat, Otomotiv, Tekstil ve Gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar birbirlerini tanıma fırsatı buldular. YASİAD iş forumuna 4 üyesi ile katıldı. Durmaz Jant firmasından Öztürk Durmaz, BENOPLAST firmasından Özcan Yılmaz, Green White Organic firmasından Seyit Aydınoğlu ve Göktav firmasından Gökmen Altuntaş Forumda ikili görüşmelerde bulundular.

Forum, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral’in konuşmasıyla başladı. Meral, Nijerya’nın büyük yatırım fırsatları barındırdığını ve Türk işadamlarının bunu değerlendirmesi gerektirdiğini vurguladı. TUSKON’un Afrika’ya odaklanan ilk STK’lardan biri olduğunu anlatan Meral, gelinen noktada TUSKON üyesi olmanın kalite ve güven anlamına geldiğini belirtti. Zaman içinde ticaret köprülerinin yanında gönül köprülerinin de kurulduğunu söyleyen Meral, Forum’un düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Nijerya Ticaret, Sanayi, Madenler, ve Tarım Odaları Birliği (NACCİMA) Başkan Vekili Dahiru Muhammed Ardo ise TUSKON etkinliklerinin Türkiye – Nijerya ikili ilişkilerini geliştireceğini belirtti. Türkiye’nin Afrika’daki en büyük iş partnerlerinden biri olduklarını vurgulayan Muhammed Ardo; şu an iki ülke arasındaki ticari hacmin 1.5 milyar dolar olduğunu ve bunu ortak amaç olarak 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Muhammed Ardo Forum’un verimli geçmesini dileyerek Nijerya’dan gelen heyet adına teşekkürlerini sunarak konuşmasını bitirdi. Nijerya Büyükelçi Vekili ise Nijerya’nın büyük insan kaynaklarına sahip olduğunu ve bunu değerlendirmek için yatırıma çok ihtiyaç duyduklarını belirterek Türk işadamlarını yatırıma davet etti. Yapılan konuşmaların ardından ikili görüşmelere geçildi.

Foruma katılan Yasiad üyesi işadamlarından Durmaz Jant’ın sahibi Öztürk Durmaz, pek çok firma ile görüşme imkanı bulduklarını belirterek, bu tür birlikteliklerin yeni ticaret kapıları açtığını söyledi. Forumun özellikle tekstil ve inşaat sektörü açısından çok verimli geçtiğini  belirten Durmaz, bu tür organizasyonlarda değerlendirebilenler için güzel fırsatların olduğunu vurguladı. Durmaz, forum için TUSKON ve Yasiad’a teşekkür etti. YASİAD üyesi olarak Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılan Greenwhite International Trading INC. firmasının sahibi Seyit Aydınoğlu, bu tür çalışmaların her zaman olumlu neticeler doğuracağını belirtti. Aydınoğlu, görüşmelerden herhangi bir ticari netice alınmasa bile, yeni insan ve firmalar ile tanışma, değişik fikirler edinme, farklı düşünceler ile karşılaşma gibi edinimlerin bile yeterince doyurucu olduğunu söyledi. Aydınoğlu böyle bir ortam hazırladıkları için TUSKON ve Yasiad’a teşekkür etti. İkili görüşmelerin bitmesinin ardından Türkiye – Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu sona erdi.

Editör: TE Bilişim