Yalova Gazetesi’nin Kent Konseyi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği program “Meclisler Konuşuyor” tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Yalova Gazetesi aracılığıyla toplumu birçok konuda bilgilendiren ve bilinçlendiren Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Hüseyin Özdemir bu hafta, ülkemizin birçok yerinde farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında çok önemli bilgiler verdi.

“Asıl amaç farkındalık oluşturmak”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkında bilgi veren Başkan Özdemir, “Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı karar sonrası Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildi. 3 Aralık o gün itibariyle engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla belirlenmiş bir gündür. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama ya da bayram yapılacak bir gün değil, aksine karşılaşılan sorunların gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir farkındalık günüdür. Bunu iyi ayırt etmemiz gerekiyor. Birçok yerde görürsünüz, kutlama şeklinde yapılıyor. Ama burada işin aslı ve ana fikri engellilerin yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntıların nasıl çözüm bulacağıyla alakalı toplumda farkındalık oluşturmaktır” dedi.

“Engellilik artık bir önyargı durumu”

Günümüzde engelliliğin tanımının değiştiğine dikkat çeken Başkan Özdemir, “Engellilik, ülkemizde ve dünyada artık çevresel faktörlerden kaynaklanan bir durum olduğu kabul görmüş bir unsurdur. Burada örnek verirsek; bir yere gideceksiniz, rampadan veya asansör olmadığından dolayı gidemiyorsanız, gittiğiniz yerde park yeri bulamıyorsanız ve “siz zaten yapamazsınız” şeklinde duruma maruz kalıyorsanız asıl engel burada demektir. Yani asıl engel, hayatın her alanının erişilebilir olarak düzenlenmemiş olması ve “sen bunu yapamazsın” şeklinde ortaya çıkan ön yargı durumudur. Biz burada toplum olarak ön yargıların kırılabilmesi için “3 Aralık” gibi özel günlerde bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu dünyada ve ülkemizde de farklı programlarla dile getirilebilen bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“Herkesin potansiyelini gerçekleştirebilmesi için zemin hazırlanmalı”

Çoğu yerde “herkes potansiyel bir engelli adayıdır” gibi sözlerin kullandığını belirten Başkan Özdemir, “Bu doğrudur ancak buradan çıkılacak çözüm yolu şu değildir; “Biz Allaha şükür sağlıklıyız, onlar gibi değiliz. Olabiliriz, halimize şükredelim” bakış açısı değildir. Biz burada herkesi insan olarak kabul ettiğimizde eşit ve adil şartlarda kendi kapasitesi, potansiyeli dahilinde kendini gerçekleştirebilmesi için zemin hazırlamalıyız. Engelliler için en çok karşılaştığımız durum budur. Rehabilitasyonun tanımında da bu vardır. Nedir bu tanım? Kişinin kapasitesi ve potansiyeli dahilinde toplum nezdinde bağımsızlığını en üst seviyeye çıkarmasıdır. Biz genel engelli durumuna baktığımızda fiziksel, toplumsal, kişisel, sosyal, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda yaşadığı sıkıntıları doğru belirleyip, bunlar üzerine çalışmalar yapıp, bunların farkında olup çözümler üreteceğimiz bir sürece sokmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Biz Avrupa’dan farklıyız”

TEMA Çınarcık İlçe Sorumlusu Orçun Emrah Eren; “Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmez” TEMA Çınarcık İlçe Sorumlusu Orçun Emrah Eren; “Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmez”

Türkiye toplumunun engellilere bakışı konusunda konuşan Başkan Özdemir, “Daha öneki söyleşilerimizde de dile getirmiştik. Sempati, acınma ve empati değimiz 3 kavram var. Biz toplum olarak Avrupa’dan farklıyız. Avrupa ile ilgili hep duyarsınız; “ orada sistem var, engelli hakları daha iyidir vs.” şeklinde… Avrupa’daki sistem şunun üzerine kurulu; Engelsiz insanlar engellilerin giderleri için daha az vergi versinler diye o sistem kurulu ve engellileri o yüzden topluma ve iş hayatına kazandırmaya çalışıyorlar. Buradaki niyet farklı. Biz burada Avrupa’dan ayrılıyoruz. Niye? Çünkü biz vicdanlı bir toplumuz. Bu vicdanımızla farkındalığımızı birleştirebilirsek daha güzel günler göreceğimiz üzerine daha ümitli olacağız. Tabi ki ülkemizde bugüne kadar engelliler adına birçok çalışma yapıldı, birçok yol kat edildi. Bunlardan dolayı da camiamız adına çok memnunuz. Ama yeterli midir? Tabi ki yeterli değildir. Daha iyisi olması için de çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Konuşmacı/Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Hüseyin Özdemir

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz