Türkiye’nin en tanınmış siyasi figürlerinden biri olan Muharrem İnce, Yalova’nın merkez köylerinden biri olan Elmalık’ta doğdu. Siyasi hayatına 1995 yılında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Yalova 2. sıra Milletvekili adayı olarak gösterilerek başlayan İnce, 2002 yılında yapılan Türkiye Genel Seçimlerinde 22. Dönem CHP Yalova Milletvekili olarak seçildi. Milletvekili olduğu andan itibaren en ilgi çekici siyasi figürlerden biri olmaya başaran İnce, ilerleyen yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’na aday olsa da Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı girdiği iki kurultay seçimini de kaybetti. Partisi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterilen İnce, ilk tur da %30,67 oy alarak seçimleri ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kaybetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP’de Genel Başkan değişikliği için Olağanüstü Kurultay yapılması için çağrıda bulunsa da yeterli imzayı toplayamadığı için bu isteği yerine getirilemedi. İlerleyen süreçte içinde bulunduğu parti CHP’nin parti programı hakkında eleştirilerde bulunan İnce, 8 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla CHP’den ayrıldığını kamuoyuna duyurdu.

İlerleyen aylarda yeni bir parti kuracağıyla ilgili yorumları doğrulayan İnce, 17 Mayıs 2021 tarihinde Memleket Partisi’ni kurarak Genel Başkan oldu. 14 Mayıs 2023 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Adayı olan İnce’ye muhalefet tarafından oyları böldüğü ile ilgili yoğun eleştiriler geldi. Yapılan eleştiriler sonrası seçimlerden 3 gün önce 11 Mayıs 2023 tarihinde adaylıktan çekildiğini açıklayan İnce, seçmenlerinin hangi ittifaka oy vereceği ile ilgili kararına karışmayarak yönlendirmede bulunmamıştı.

Özyiğit, Vali Yardımcısı Olarak Atandı Özyiğit, Vali Yardımcısı Olarak Atandı

Kendisine uzun zamandır yapılan “oyları böldüğü” eleştirilerine cevap vermek amacıyla Muharrem İnce, geçtiğimiz günlerde “Son Oy Bölücü?” belgeseliyle cevap verdi. Belgesel İnce’nin köy hayatı, meclis konuşmaları, çocukluk ve çobanlık anıları, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Memleket Partisi ve kuruluşu, 2023 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde katıldığı “Mevzular Açık Mikrofon” ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekilme kararı gibi konuları ele alıyor.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz