İlim bilmektir. İlim; kendinle, Evrenle ve Kuranla hemhal olup ilimle ilimlenip, bilimle bilimlenmektir. Bir bütünün (Evrenin ve yaradılışın ) gizemli bilgisidir. Gerçeğin, İşleyişin, süzülümün (Evren milyarlarca yıldır bir devinim ve süzülüm içinde hareket halindedir ) bilgisidir. İlmin bilimi kapsamaması mümkün mü? İlmin türevi bilimdir.

İlim ALLAH katında olup, bilim bizim bulup keşfedebildiklerimiz değil midir?

İlim, hak ve hakikat ile hemhal olup hakikati kavrayabilmektir. Evrenle evrenleşmektir.

OKUMAK, en hakiki mürşit olan ilim kılavuzluğunda bilim yolculuğuna çıkmaktır. Adaletle adaletleşerek mülkün temeline ulaşılabilmektir.

Einsteine göre aslında her insan bir dahi olarak yaratılmıştır. Okumak içimizdeki dehayı ortaya çıkarabilmemizin ilk adımları olabilir.

Okumak, Dünya nimetlerini keşfedip, şükrederek nimetlerle hemhal olmaktır.

Okumak, geçmişteki olayları örnek alıp, anı yaşayarak geleceği tasarımlayabilmektir.

Okumak, ne yapılması gerekenleri tasarımlayabilmek için, nelerin yapılmaması gerektiğini; düşünüp, öğrenip, öğretip, uygulayarak fayda değerler üretilmesine yardımcı olmaktır.

Okumak, maun ile maunlaşıp erdemle erdemleşmektir. ( Maun suresi )

Okumak, Yunus EMRE’NİN “Bir ben var bende benden içeri “ özdeyişi ile; ben, sen, o, biz, siz, onlar, binler, milyonlar, milyarlar birlikte hemhal olup bir arada kardeşçe yaşayıp dünya nimetlerinin adil bir şekilde paylaşımının yollarına düşmektir. Sende bir sen olduğu ile senleşmektir

Okumak; İnsanın yaşam süresinin nimetler içinde sürdürülebilmesi için olmazsa olmazları arayıp bulup uygulamak ve yapabilmek için keşfetmektir ( Evren, insan Kuran ayetleri ).

Kitaplar sadece toz pembe olumlu olaylarla değil, olumsuz ve acı örneklerle de insanların doğru yola ulaşmaları için bir rehber olabilir.

Kitaplar ve Okumak; Evrenin ve Leh’ül Mülkün ( toprak, su, hava, enerji ) fiziksek ( fıtrat ) sağlığını ve insanın beden ve ruh sağlığını koruyup kollayabilmek için akademik bir bilgilenme aracıdır.

İnsanlar pek çok şeyi öğrenmişlerdir. Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi.. Fakat çok basit bir şeyi, kardeş gibi yaşamayı öğrenememişlerdir. Martin Luther KİNG.

Kitap okuma saatleri insanın vücut saatine ve bireysel hobilerine göre planlanmalıdır.

Genellikle geceleri 23.00 den sonra uyku saatine kadar, zihnin en açık olduğu sabah 09.00- 11.00 ve öğleden sonra 14.00- 16.00 saatleri uygun olabilir. Planlanan kitap okuma saatleri olmazsa olmaz değildir. . Bilgiye aç olan insan, her zaman kitap okuyup araştırma yapabilir.

Yaz aylarında ikindi, kışın sabah öğlen arası uygun olabilir.

Dünyada en az kitap okuyan ülkelerden biriyiz. Okuma alışkanlığı kazandırılabilmesi için okullarda kütüphanelerde okuma saatleri planlanabilir. Toplum karşısında konuşularak çocukların özgüven elde edebilmelerinin ilk adımları atılmış olur. Evlerde ebeveyn ve çocuklarla okuma saatleri ( en fazla 30 dakika) planlanıp uygulamaya başlanabilir. Baba, anne ve çocuklar sıra ile birkaç paragraf okuyup, insanların iyi ahlak sahibi olması gerektiği hususunda yorumlar yapılabilir.

Bilgisayar ve cep telefonlarının beyaz ışığından uzak sessiz, sakin ve serin bir ortamda yeterli ışık altında kitap okumak ruhumuzu beslerken bedenimizi de dinlendirir. Kitap okuma ortamında; hafif bir müzik, havuz başında su sesi, deniz kıyısında dalgaların sesi ve meltem esintisi, ormanlık alanda kuş sesleri gibi daha bir çok faktör huzur içinde okuyabilmenize katkı sağlayabilir. Okumayı bir zorunluluk değil huzur ve bilgi açlığınızı giderme ortamı olarak algılamamız ruh sağlığımız için çok önemlidir. Bağımsızlığın bağımlısı ( esiri )olmamalıyız!

Okurken; önemli noktaların altının çizilmesi, elinizde bir kurşun kalem ve fosforlu sarı kalem bulunması sizin daha içten okumanıza fayda sağlayabilir.. Anahtar kelimeleri işaretlemek ve bilmediğiniz kelimeleri sözlükten araştırıp kitabın boşluklarına yazmak daha sonraki çalışmalarınızda size zaman açısından çok faydalı olabilir. Her sayfa ve paragrafta gerek duyuyorsanız kendi yorum ve öngörülerinizi belirtin. Hatırlamak için not alırken size lazım olduğunda çabucak bulabileceğiniz bir arşivleme sistemi oluşturun ve kullanın.

Amaç; okuduklarınızın hayatınızda, işinizde, yönetiliciliğinizde ve kamu hizmetlerinizde faydalı olabilmesini sağlamaktır.

Yaşın kaç olursa olsun oku, çağdaş bilim, kültür ve uygarlık halısını doku. Bilgisayarınızın ve cep telefonunuzun beyaz ışığında mesaj değil kitap da oku.

Sağlıkla ve hoşça kalın her ne zaman, nerede ve ne kadar kitap okunuyorsa!...