Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yalova İl Başkanı Özcan Özel ve yönetim kurulu üyeleri sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek, neden hayır demeleri gerektiğini anlatıyorlar.
CHP Yalova İl Teşkilatı referandum çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel ve yönetim kurulu üyeleri Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (YESOB)'ni ziyaret ettiler. Birliğe gelişlerinde başkan Hüseyin Çetin tarafından karşılanan CHP heyeti birlik başkanı Çetin'den esnafın ve ilin ekonomik durumu hakkında bilgiler aldı. Ardından söz alan CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel, "Tüm STK’larımıza CHP olarak neden hayır diyoruz diyerek çekincelerimizi anlatmaya çalışıyoruz. En önemli karşı çıktığımız nokta, Yasama-Yürütme ve Yargı üzerinedir. Bu üç bölüm birbirinden tamamen ayrı olmalıdır. Önerilen sistemde bu yetkiler tamamen bir kişinin eline geçmektedir. Bu sistem bir Başkanlık sistemi olmaktan çıkarılıp tek adam rejimine dönüştürülmek için yapılmaktadır. Bunu geleceğimiz adına kabul edemeyiz" dedi. 

YESOB Başkanı Hüseyin Çetin ise yaptıkları bilgilendirme ve ziyaretten dolayı CHP İl Başkanı Özcan Özel ve beraberindekilere teşekkür etti.
MAG'larla buluştular
CHP'lilerin ikinci durağı ise Yalova'da ki arama kurtarma faaliyetlerine sivil katkı sağlamayı amaç edinen MAG-DER oldu. Derneğe gelişlerinde MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam tarafından karşılanan Özel, burada da hayır deme nedenleri hakkında bilgi verdi. Özel, "CHP mecliste anayasa çalışmalarına katılmadı, katılım gösterip katkı sunsaydı diye bir takım söylentiler ileri sürüyorlar.  Nasıl katkı sunmadılar? Tüm komisyon çalışmalarına katıldıkları gibi TBMM’de geceli-gündüzlü Milletvekillerimiz adeta tüm yanlış yapılanları ortaya sergilediler. Gördüğünüz gibi Muhtarlarla yapılan toplantıları yayınlamakta yarış eden TV Kanallarımız milletin geleceğini çizecek Anayasa görüşmelerini yayınlamaktan korktular. AKP tarafından getirilen 20 olan madde sayısı CHP sayesinde yanlış oldukları görülerek 2 maddesi geri çekildi ve 18 madde olarak bugün önümüze getiriliyor. Külliyen yanlış mı? Tabi ki,  Örnek mi; Cumhuriyet rejimi kurulduğu günden bu yana egemenliği Saraydan alıp halka verme ve demokratikleşme yolunu benimsemiştir. Getirilen anayasa ise bu egemenliği halktan alıp bir kişiye verilmesi demektir. Buna izin vermemeliyiz" diye konuştu.

CHP'liler avukatlarla biraraya geldiler
CHP grubu daha önceden hayır diyeceklerini kamuoyuna duyuran Yalova Barosunu da ziyaret etti. Yalova Baro Başkanı Hakan Gergeroğlu tarafından karşılanan CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel ve beraberindekiler, bir süre sohbet ettiler.  Özel burada ise, " Anayasaya Neden Hayır diyeceğini en iyi bilen STK’larımızdan birisi Barolarımızdır. Bizim anlatmaktan çok anlamaya ihtiyarcımız var. Ve toplumumuzun büyük çoğunluğu neye Evet neye Hayır diyeceğini bile bilmiyor. Bizlerse öğrendiğimiz ve okuduklarımızla halkımızı aydınlatmaya çalışıyoruz. Hukukcularımız tarafından düzenlenmesi , görüşlerinin alınması gereken  yeni Anayasamızın  onların dışında ki kişiler tarafından oluşturulması anlaşılamaz.” Diyen Özel sözlerine devamla “ CB’nı bütün yönetim işlerini yapabilecek.Bugün Başbakan ve Bakanların kullandıkları tüm yetkileri kullanabilecek. İstediği gibi KHK’ler yapabilecek. Hatta kendi başına bile OHAL ilan bile edilebilecek. Hakimleri ve Savcıları atayabilecek. Herkese dokunabilecek ama kendisine dokunulmak üzere TBMM’den 400 kişinin karar vermesi beklenecek. İşte burası  kabul edilemez" şeklinde konuştu.
Yalova Baro Başkanı Hakan Gergeroğlu ise, "Anayasa’ya Hayır diyenlere  halk gözünde bir algı oluşturmak için Terörist örgütlerle bir arada gibi göstermeye çalıştılar. Bu son derece yanlış ve bir o kadar da yakışıksızdır. Şu anda bu anayasaya herkesin Evet deme şansı yoktur. Biz hukukçular da tabi ki üzerimize düşeni yapıyoruz. Halkımıza  dayatılan bu yasanın neresine bakarsanız bakın yanlışlıklarla doludur.  15 Temmuz sonrasında yargı üzerinde çok büyük değişiklikler oldu. Bugün 23 yaşında Hukuk Fakültesinden yeni mezun  bir genç hakim olarak atanabilmektedir. Hiçbir tecrübe yaşamamış bu kişilerin verecekleri kararlar ne kadar doğru olur. Güç  gördüklerinde başını eğerler. Bunun sonucu da Yargının siyasallaşması olur. Bu sistemde yasa bile müsaade etmediği halde  bugün bile yaşıyoruz ki,  artık Valilerin bir hükmü kalmayacaktır. İl ve İlçelerin iktidarda ki siyasi parti  başkanları Cumhurbaşkanının yardımcısı durumuna gelecektir.  Gelecek durumu tahmin edebiliyor musunuz? OHAL için de Anayasa seçimi yapıyoruz. Bu normal mi? Ben hukuk adına doğrusu korkuyorum. Halkımızın da korkusu yok mu? Tabi ki onlarda bölünmeme korkusunu yaşıyorlar. Korkularla dolu bir Anayasanın uzun ömürlü olma şansı ne yazık ki yoktur. Hele FETÖCÜ diye üzerlerine basılarak çıkılan gariban takımı var ki durumları içler açısıdır. Mağduriyetlerini düşünemezsiniz. Asıl kadrolar, elebaşları yurt dışına kaçmış durumdadır. Sadece üzerine basılan, basamak yapılan ve büyük ölçüde kandırılmış insanlar bugün ya işlerinden atılmış,mal varlıklarına el konulmuş ya da hapse atılmış durumdadırlar. Ergenekon davalarında  bunu örneklerini fazlasıyla yaşamadık mı?" dedi.

Editör: TE Bilişim