Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü 6 yıl önce çiftçi Vicdan Karabudak’ın öncülüğünde kuruldu. İlk olarak 2 üye ile faaliyetlerine başlayan kulüp zaman içerisinde büyüyerek 150’ye yakın üye sayısına ulaştı. Kulüp Türkiye’nin birçok şehrindeki Tohum Takas Grupları ile sosyal medyada örgütlenerek, ata tohumlarının toprakla buluşmasını sağlarken, geçmişten gelen bozulmamış yerel tohumları koruyup ve paylaşarak çoğalıp yaygınlaşmasını sağlamaya çalışıyor.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (6)Yerli tohumun önemi üzerine çalışmalar gerçekleştiren kulüp sonunda muradına erdi ve bundan sonra her yıl geleneksel olarak düzenlemek istedikleri Yalova Atalık Tohum Şenliği’ni Engelsiz Kafe’de gerçekleştirdi.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (7)“Satış ve ticari amaç yok”

Şenlikle ilgili gazetemize bilgi veren Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü Başkanı Vicdan Karabudak, “Şenliğimizi ilk defa gerçekleştiriyoruz ve bundan sonra geleneksel şekilde düzenlenmesi için çaba sarf edeceğiz. Biz bu yola 6 yıl önce 2 kişiyle yola çıkmıştık ve şuan yaklaşık 150 üyemiz var.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (2)Bizler Yalova Tohum Gönüllüleri Kulübü olarak, geçmişin mirasını geleceğe aktaran bu hazinelerin bilinmesi, yetiştirilmesi adına kendi bölgemizde tohumlarımıza sahip çıkıyor ve farkındalık yaratmak adına tohum paylaşımları yapıyoruz.

TOBB Marmara Bölge Toplantısı Yalova’da Yapıldı TOBB Marmara Bölge Toplantısı Yalova’da Yapıldı

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (8)Üyelerimiz ellerinde hangi yerel tohum varsa onu getiriyor, tohumu olmayana emanet tohum veriyoruz, satış ve ticari bir amaç yok, takas var, paylaşım var, çocuklarımıza devredeceğimiz miras var” şeklinde konuştu ve şenlik sonrası kulüplerinin dernekleşmesi için adımlar atacaklarını belirtirken, “Yalova’nın farklı köylerine gidip oradaki çiftçilere yerli tohumun önemini anlatacağız” dedi.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (5)“Her Şey Tohumla Başlar” sloganı Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü’nün düzenlediği şenliğe Eskişehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Yeryüzü Derneği, İzmir Yerel Tohum Derneği, Subaşı Sanat Atölyesi, Ekolojik Yaşam Derneği, TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği ve Çiftçi Şener Varlık stant açarak destekte bulundu.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (9)Açılan stantlarda vatandaşlara bilgiler verildikten sonra Halil İnalcık Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Yalova Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli katılırken, Yalovalılar büyük ilgi gösterdi.

Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (10)Söyleşinin açılışını, Yalova Atalık Tohum Takas Kulübü Başkanı Vicdan Karabudak yaptı ve kulübünün hikayesinden bahsetti. Daha sonra sırasıyla Yalova Bahçe Kültür Araştırma Enstitüsü’nden Akademisyen Dr. Gülay Beşirli, “Tohumun Geleceği ve Tohumun Elde Edilmesi”, Gülderman Çiftliğinden Önder Mercan, “Bitki Hastalıklarıyla ve Zararlarıyla Organik Mücadele”, Yer Yüzü Derneği Yönetici Aytaç Timur, “Üretici ve Gıda Toplulukları Arasındaki İlişkiler”, Kartal Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Funda Kara, “Kompost Yapımı, Solucan Gübre Yapımı”, Sorender Ekolojik Yaşam Derneği Kurucusu Sevda Yıldırım ise, “Permakültür Yöntemleri” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
Uzman kişilerin söyleşilerinin ardından açılan stantlardaki tohumlar Yalovalı vatandaşlara dağıtılırken, Engelsiz Kafe önünde uzun kuyruklar oluştuğu gözlendi. 
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel
Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (16)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (15)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (13)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (14)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (12)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (11)Yalova Ata Tohum Yerli Senlik Soylesi Vatandas Dagitim (1)

Editör: Arda Yavuz