KATFA-DER Derneği Başkanı Nurten Anıl, bu hafta dünyada ve ülkemizde yaşanan problemlerin en başında gelen su sıkıntısını ele aldı. 

“Politikaların Değişmesi Lazım” “Politikaların Değişmesi Lazım”

"Suyumun Yolculuğu önemli bir proje

Anıl, 'Suyumun Yolculuğu' projesiyle kentte yeni bir bakış açısı kazandıracaklarını dile getirerek, "Suyumun Yolculuğu' projesi. Oldukça önemli bir proje. Çünkü dünya, iklim krizinde ve su sıkıntısı tüm dünyada var. Tüm dünyada su savaşları başlamak üzere. Biz daha önceki yıllarda da 'Suyun Yolculuğu' diye bir proje yapmıştık. Bu projenin devamını getirmek için şimdi ise 'Suyumun Yolculuğu' projesiyle yola çıkmak istedik. Projemizin ortakları, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Yeşil Körfez Su Birliği ile birlikte yol alacağız. Amacımız suyun tasarruflu kullanılması. İlk önce çocuklarla birlikte yapacağız. Çünkü belli bir yaştan sonra alışkanlıklarımızı değiştiremiyoruz. Bu nedenle dedik ki biz çocuklardan başlayalım ve çocuklardan bir şeyler öğrenelim. İnanın çocuklardan öğrenecek çok şeyimiz var. Onlardan bir şeyler öğrenebiliyoruz ve olaylara farklı bakabiliyoruz. Suyun musluğumuzdan akana kadar hangi aşamalardan geçtiğini, nasıl musluğumuza geldiğini, hangi zorluklardan, hangi süreçleri yaşadığını görmelerini sağlamayı hedefledik. Sosyal etkinlik kapsamında öğrencileri öğretmenleriyle birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tespit ettiği bir gün ve saatte araçla okuldan alacağız. Yeşil Su Körfez Birliği'ne götüreceğiz. Çocuklar su havuzlarını, suyun arıtılmasını, damıtılmasını, musluktan akana kadar ki tüm süreci görecekler" dedi.

"Bu proje Yalova'da örnek olacak"

Proje kapsamında Yalova'da ki okullarla da birlikte hareket edeceklerini ifade eden Başkan Anıl şunları kaydetti: "Okullardan şunu isteyeceğiz. Okul, çocuğu göndermeden önce sarf ettiği su metreküpünü bir yere not edecek. Projeye başladıktan sonra çocukların farkını görebilmek için daha sonraki aydaki su kullanım metreküplerini de takip edecekler. Biz bu takipten sonra en fazla su tasarrufu hangi okul yapmış bunu göreceğiz. Bu okulu da ödüllendirmek istiyoruz. Böylece çocuklarımızı da mutlu etmiş olacağız. Çocuklar belki de ailelerine böyle bir etki yaratarak evdeki su kullanımını da en aza indirecekler. Musluktan akan suyla bahçe sulanmaması gerektiğini öğrenecek, ya da sebze yıkadığımız bir suyun biriktirilip çiçek sulamakta kullanabileceğimizi öğrenecek. Biz sadece oraya götürüp çocukları bir dolaştıralım, getirelim değil. Çocuklara gerçekten suyun tasarruflu kullanılması için neler  yapmaları gerektiğini göstereceğiz. Sürdürülebilir kalkınma planları içerisinde gerçekten su çok önemli o olmazsa hayat olmaz. Çocuklarında eminim ki bu projede büyük desteği olacak. Ben Yalova'nın bu konuda örnek olacağına inanıyorum."

Editör: Arda Yavuz