Türk Hava Kurumu’nun Türk milletinin ve vatanının kurtarıcısı, Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda 16 Şubat 1925 tarihinde “ Türk Tayyare Cemiyeti” adı altında kurulduğunu belirten Türk Hava Kurumu Yalova Şube Başkanı Levent Bayramlı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda ülkenin mevcut sanayi potansiyelinin oldukça iptidai ve ümit vaat etmeyen hali bilinen bir gerçektir. Kısa süre içinde batılı ülkelerde üç-dört asırlık gelişme sonrası oluşabilen ağır sanayinin son aşaması sayılan uçak sanayine yönelik gelişimlerin kısa sürede elde edilmesi imkansızdı. Ancak geride kalınmış olmakla birlikte ne kadar erken başlanırsa ol kadar iyi olacağı aşikardı. İşte Türk devletinin havacılık alanında kaybettiği zamana bakılmadan ve ülkenin oldukça sıkıntılı olduğu bir zamanında Türk Tayyare Cemiyeti bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile kurulmuştur” dedi

“Kast edilen milletin geleceğiydi”

Türk Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu)’nin Kurucu Üyeleri’nin Pilot Şakir Hazım, Pilot Vecihi Hürkuş eski rasıtlardan Hasan İskender Beyler olduğunu hatırlatan Başkan Bayramlı, “Mustafa Kemal Paşa, “İstikbal Göklerdedir” sözünü Türk Tayyare Cemiyeti’nin açılışında söylemiştir. Burada kast edilen şüphesiz havacılığın geleceğinden ziyade milletin geleceğiydi. Bu nedenle bu alanın devlet-millet işbirliği ile ve milli imkanlarla harekete geçirilmesi bir zorunluluk olarak görülmekteydi. Türk Hava Kurumu’nun nizamnamesi 1919 yılında İstanbul’da oluşturulan bu cemiyetin, Cumhuriyet döneminde yeniden derli-toplu ele alınması ile hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“Uçak üretme yönünde kararlı bir duruş gösterildi”

Koçal; Türk milletinin ‘Kızılelma’sı Yeniden Güncellenmeli Koçal; Türk milletinin ‘Kızılelma’sı Yeniden Güncellenmeli

Devlet eliyle kurulan ve ülkenin savunması için çok önemli olan havacılığın büyük beklentilere cevap vermesinin hedeflenmesi kaçınılmazdır. Türkiye, büyük devletlere sınır durumunda bulunması nedeniyle de savunmasına önem vermek zorundaydı. Bu sebeple Atatürk, havacılığın güçlenmesi için Türkiye’nin kendi uçaklarını üretmesine önem veriyordu. Türk Hava Kurumu da böyle bir düşüncenin sonucu olarak kurulmuş ve kuruluş amaçları bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından tespit edilmiştir. Bu amaçlar;  Havacılık sanayinin temellerini atmak ve geliştirmek,  Havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak,  Askeri, sivil ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak,  Gerekli araç ve gereci hazırlamak, personel yetiştirmektir, uçan bir Türk gençliği meydana getirmektir. Türkiye’de toplu iğnenin bile yapılamadığı otomobil sayısının yüzlü rakamlarla ifade edildiği bir ülkede uçak üretme yönünde devletin kararlı bir duruş göstermesi çok dikkate değer bir tavırdır” ifadelerine yer verdi.

“Mustafa Kemal Atatürk bizzat 10 bin lira bağışladı”

Kurumun adı 1935 yılında Türk Hava Kurumu olarak değiştirildiğini belirten Başkan Bayramlı, “Ülke ve tarım toplumu ile batı devletleri içerisinde ayakta kalmanın güçlüğü ortadaydı. Bu şartlar altında çok pahalı olan havacılığın devlet imkânları ile güçlü hale getirilmesi zordu.  Halktan toplanan yardımlar ile uçak alınmaya başlanmış ve bu uçaklar millet adına Türk Hava Kuvvetlerine bağışlanıyordu. Mustafa Kemal Atatürk kuruluş aşamasında bizzat 10.000 lira bağışla Türk Hava Kurumu’nun Türk Hava Kuvvetleri’ne uçak alınması için başlattığı kampanyaya destek olmuştur. Türk Milletinin bağımsızlığının korunmasının ancak göklere hâkimiyetten geçtiğinin farkında olan Cumhuriyet’in kurucuları havalarda yalnız Türk Hava Kuvvetlerinin değil tüm gençliğin var olmasını istemişlerdir. İşte Türk Hava Kurumu bunun ilk başlangıcı olmuştur” dedi.

Editör: Arda Yavuz