‘Kültürler Buluşması Yemek Organizasyonu’ projesi 27 Kasım Pazartesi günü Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneğinin (KATFA-DER) düzenlediği organizasyonda, proje ortakları olan Yalova Üniversitesi, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün destekleriyle farklı kültürlerden oluşan 20 kadın bir araya gelerek yöresel lezzetlerini sunma imkanı buluyor. Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri düzenlenen organizasyonda, birbirinden güzel şarkılar söyleyerek katılımcılara müzik ziyafeti yaşattı.

“Amacımız kadınların sosyalleşmesini sağlamak”

20 ülkenin kadınlarını bir arada buluşturan proje hakkında bilgi veren KATFA-DER Başkanı Nurten Anıl, “Farklı kültürlerin buluşması adı altında bir proje yapmak istedik. Dünya küçücük bir ülke haline geldi. Hepimiz iç içe ve birlikte yaşıyoruz. Bu nedenle de birbirlerimizin kültürlerini öğrenmek zorundayız. Bu kültürleri öğrenmek için de birbirimizle iletişim halinde olmalıyız. Yalova'da birçok göçmen, sığınmacı ve yabancı ülkeden gelen kadınların da burada olduğunu gördük. Cumhuriyetin 100.yılı etkinlikleri kapsamında kadınlarımızla bir araya gelerek onların sosyalleşmelerini sağlamak istedik. Bu projenin amacı kadınlarımızın sosyalleşmesini sağlabilmek. Projemizde 20 ülke bulunuyor. Aynı dili konuşamayan kadınlarımız, mutfakta çok güzel anlaşarak bugün Hıngal yemeğini pişirdiler. Projede ortaklarımız ise Yalova Üniversitesi, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne katkılarından dolayı teşekkür ederim. Kadınlarımız, önümüzdeki haftaya kadar günü yemeklerini pişirmeye devam edecek” dedi. Ardından kürsüye Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya geldi.

“İlimizin tanıtılması açısından bir fırsat olarak görüyoruz”

Vali Kaya, “Yalova'da hakikaten çok fazla yabancı nüfusumuz var. Farklı milletlerden komşularımız var. Dolayısıyla mutfağın da güzel ve birleştirici bir yönü var. Bu birleştiricilik altında birbirimizi tanımak adına birbirimize fırsat tanıyalım. Mutfakta bir şey yaparken el birliği içerisinde yaptığımızda birbirimizi tanımış oluyoruz, yardımlaşmış oluyoruz ve kültürleri tanımış oluyoruz. Bizim de ön yargılarımızın kırılmasında çok büyük bir rol oynuyor. Dolayısıyla bu tanıma yolculuğunda mutfak bizim rehberimiz olsun. Burada sağ olsun derneğimizle bunu önderlik etti. Bunun bir ayağı Turizm Müdürümüz, bir ayağı Üniversitemiz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, Özel İdaremiz, Milli Eğitim Müdürümüz hepsi destek verdiler ve bu noktaya geldi. İlimizin tanıtılması açısından da bir fırsat olarak görüyoruz. Turizmin bir ayağı da gastronomi. Artık insanlar gezdiği yerde farklı şeyler de tatmak istiyor. Dolayısıyla buradaki lezzetleri biz ortaya çıkarmak istiyoruz. Buradan yola çıkarak da turizmi geliştirmek istiyoruz. Hem kendi içimizde birbirimizi tanımak istiyor hem de bunu yaparken de keyifli zaman geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Kadının şiddetle yan yana gelmesini istemiyoruz”

Gazeteci Yazar Ayla Türksoy Yalova’daydı Gazeteci Yazar Ayla Türksoy Yalova’daydı

‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne de dikkat çeken Vali Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili bu hafta bir dizi etkinlik yapıldı. Kadının şiddetle yan yana gelmesini istemiyoruz. Bu şekilde olumlu haberlerle kadınlarımız hem medyada yer alsın hem de anılsın istiyoruz. Çünkü şiddet, hiçbir canlıya zaten uygun olan bir iletişim dili değil. Kadınlarımız her zaman en iyisine layık diyoruz. Bundan sonraki süreçte de her yaptığımız her adımda kadınları güçlendireceğiz. Kadının toplum içerisinde yer alması, başarılarından söz ettirecek düzeye gelmesi için beraber sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kurumlarımızla birlikte beraber çalışacağız. Bu çalışma da onlardan bir tanesi. Ayrım gözetmeksizin her kadın bizim için kıymetli diyoruz. Bu yaptığımız çalışmalarda da hangi ülkeden gelirse gelsin her kadın bize rahatlıkla ulaşabilsin derdini anlatabilsin, komşusuna güvenebilsin istiyoruz. Büyük bir aile olalım istiyoruz. Bu çalışmaları inşallah çeşitlendirerek devam edeceğiz. Emeğinden dolayı başkanımıza, dernek üyelerimize buraya katılan kadınlarımıza, emeklerine, yüreklerine sağlık diyorum.”

yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (11)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (9)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (8)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (7)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (5)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (3)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (2)yalova-katfader-kultur-yemek-ulke-lezzet-sosyallesme-proje (1)

Editör: Arda Yavuz