Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi

Ramazan Ayı’nın 27. gecesinde kutlanan Kadir Gecesi, İslam Dünyası’nın en fazla önem verdiği günlerden biri. Bunun sebebi ise İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecenin, bu gece olmasıdır. Kur’an’ı Kerim’de bu gün için “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilmiştir. 
Müslümanlarca kutlanan bu gecenin önemini daha iyi anlamak ve kavramak amacıyla Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk ile Yalova İl Müftülüğünde görüşme gerçekleştirdik.
“Mekke şehirlerin anası kabul ediliyor”
Konuşmasına Ramazan ayı ve Kadir Gecesi’nin tüm inananlara insanlara mübarek olması dileği ile başlayan Müftü Yılmaztürk, “Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gecenin yıldönümüdür. Kur-an- Kerim’in doğuş gecedir. 610 yılında Mekke’de Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda, Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam, inziva sırasında Cenab-ı Hak Teala tarafından Cebrail Aleyhisselam’ın gönderilmesiyle birlikte Kur-an-ı Kerim’in 23 senelik iniş serüveninin ilk adımın olduğu gecedir. Ramazan ayının 27. Gecesidir. Ramazan ayı öyle bir aydır ki Kur-an-ı Kerim o ayda indirilmiştir. Dolayısıyla Kur-an-ı Kerim’in indirildiğinden dolayı diğer aylara nispeten değerli bir ay olmuştur. Kur-an-ı Kerim’in indirildiği yer Mekke, şehirlerin anası kabul ediliyor, Kur-an-ı Kerim’in indirildiği kişi Muhammed Mustafa Aleyhissalatü Vesselam, insanların en şereflisi ve son peygamber olarak kabul ediyoruz. Öyle iman ediyor ve öyle inanıyoruz. Kur-an-ı Kerim’in indirildiği ay da ayların en değerlisi oluyor ve Kur-an-ı Kerim’in indirildiği gece de gecelerin en değerlisidir. Bütün bu kıymet Kur-an-ı Kerim’in kendisinden kaynaklanıyor. Elimizdeki Kur-an-ı Kerim ilk günden elimizdeki bugüne kadar ezberlenmek ve yazılmak suretiyle bize intikal etmiştir. Hiçbir harfi değişmeden günümüze kadar gelmiştir” dedi.
“Kur-an-ı Kerim adeta bütün kutsal kitapları kapsıyor”
Cenab-ı Alllah’ın insanlarla peygamberler aracılığı ile konuştuğunu söyleyen Müftü Yılmaztürk, “Adem Aleyhisselam ilk peygamberdir ve ona 10 sahifelik bir metin indirilmiştir. Adem Ayhisselam’dan peygamberimiz Muhammed Mustafa Aleyhissalatü Vesselam’a kadar 104 kitabın indirildiğini biliyoruz. Bu 104 kitabının 4 tanesinin büyük kitap, diğerlerinin sahife odluğunu biliyoruz. Tevrat, Zebur, İncil ve Kur-an-ı Kerim 4 büyük kitaptır. Son kitapta, bütün diğer kitapları ve sahifeleri kendi içinde barındıran, adeta onların tamamını kapsayan Kur-an-ı Kerim’dir. 6236 Ayet-i Kerimesiyle birlikte 30 cüz şeklinde tasnif edilmiş ve yazılı bir metin olarak peygamberimizden itibaren bize intikal etmiştir. Biz de Müslümanlar olarak Kur-an-ı Kerim’e yoğun bir hassasiyetimiz var. Ülkemizde hafızlık müessesesi aralıksız devam ediyor. 120-130 bin kadar diyanette kayıtlı hafız mevcuttur. İlimizde de hafızlık Kur-an Kurslarımız vardır. 2 tane Milli Eğitime bağlı Hafızlık İmam Hatip Ortaokulumuz var. Yani Kur-an-ı Kerim ezberlenme geleneği sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı. Kur-an-ı Kerim’den önceki kitapların bir kısmının herkesin bildiği gibi tarif edildiğini belirten Müftü Yılmaztürk, “Asılları ortadan kalktığından dolayı bu hafızlık müessesesi Kur-an-ı Kerim-i korumaya yönelik bir önlemdir. Peygamber efendimizin ümmeti bu hassasiyeti göstermiştir. Ramazan ayında da her gece mukabeleler okunulur ve her evde de okunmaya çalışılır. Mukabele, Kuran-ı Kerim-i karşılıklı okuyup dinleme şeklindedir. Camilerimiz de bunun örneklerini görebilirsiniz. Namaz peşinden hafızlar veya görevlilerimiz her gün bir cüz okurlar. 30 gün de 30 cüz okunur ve bu şekilde cemaatimiz takip eder” şeklinde konuştu.
“Allah, Kadir Gecesi’nin bin aydan değerli olduğunu söylüyor”

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in Kur-an-ı Kerim-i ezbere okuduğunu açıklayan Müftü Yılmaztürk, “Cebrail Aleyhisselam da dinlerdi. En son vefat ettiği sene ve Kur-an-ı Kerim’in tamamlandığı sene bu mukabele 2 sefer tekrar edilmiştir. Yani hem peygamber efendimiz Kur-an-ı Kerim-i, Cebrail Aleyshisselam ile karşılıklı müzakere etmişlerdir hem de Kur-an-ı Kerim’in bu şekilde tasnifi sağlanmış olarak bize de intikal etmişti” dedi. Kadir Gecesi’nde neler yapıldığından bahseden Müftü Yılmaztürk, “Camilerimiz diğer camiler de olduğu gibi dolar ve taşar. Kur-an-ı Kerim’de adı geçen bir gecedir. Kur-an-ı Kerim’de Kadir suresi vardır; “Biz Kur’an-ı, Kadir Gecesi indirdik” Ayet-i Kerimesi vardır. Dolayısıyla, “O gecenin ne olduğunu bilir misiniz?” diye devam eden surede o gecenin bin aydan hayırlı olduğunu ifade ediyor Cenab-ı Hak Teala… O gece melekler semadan yere kadar inerler ve Allah’ın rahmetini insanlara tecelli ettirirler. Dolayısıyla o gece rahmet gecesidir. O gecenin rahmetinden ve bereketinden istifade edebilmek için insanlarımız duada olur. O gece Cenab-ı Hak’tan ne istersek ne olacağına inanırız. İnancımız tamdır ve samimiyetimiz ölçülür. Allah-ı Teala, “Siz benden isteyin, ben size vereyim” diyor. Dolayısıyla bizim maddi ve manevi faydamıza olacak hususlarda Cenab-ı Hakka dua etmek gerekiyor. Kur-an-ı Kerim’i okumayı bilenler okuyacaklar, bilmeyenler Türkçe mealinden okuyacaklar. Hep birlikte camilerimizde ve evlerimizde toplu olarak dua edeceğiz” dedi. 
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman-Muhabir/Duygu Saral
 

Editör: Arda Yavuz