Becan Yalova’da yapılacak böyle bir kampanyanın tüm Türkiye’ye de örnek olacağının altını çizdi.

YTSO Başkanı Tahsin Becan, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde ciddi can ve mal kayıplarına yol açan depremin ülke ekonomisine ve Yalova ekonomisine yansımalarını değerlendirdi. Bölgede çok büyük bir yıkım meydana geldiğini ifade eden Becan, “Ölenlerimize Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve ülkemize de başsağlığı diliyorum. Bizler 1999 Marmara Depremi’ni yaşayanlar olarak depremin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle de elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Arama kurtarma ekipleri, kurumlar, kuruluşlar ve tüm halkımız deprem sonrasında orada ki insanlarımız için seferber oldular. Ben de bizzat Maraş’a giderek oradaki durumu inceledim. Kahramanmaraş’ı gördüğümde Yalova’da ki depremden çok daha büyük bir afetle karşı karşıya kaldığımızı gördüm” dedi.

“Yardımlar sürmeli”
Deprem bölgesindeki durumun 3-5 günde normale dönmesinin mümkün olmadığını ifade eden YTSO Başkanı Tahsin Becan, yardımların devam etmesi gerektiğini ifade etti. Bu anlamda YTSO tarafından yapılan yardımlara da değinen Becan, “Biz de bu anlamda elimizden gelen tüm desteği deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza vermeye çalıştık. İlk günlerde bizde TIR’larla bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yardım malzemelerini gönderdik. Tüm üyelerimize de desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.  Halen ilimizde konteyner yapımı devam ediyor. Üretimi gerçekleştirilen konteynerleri ve bağış yapan vatandaşlarımızın konteynerlerini de deprem bölgesine ulaştıracağız. Orada 3-5 günde gönderilen yardımlarla çözülebilecek bir durum yok. Oradaki vatandaşlarımızın daha uzun süreler yardıma ihtiyaçları olacak. Vatandaşlarımızın yardımları elinden geldiği kadar devam ettirmesi lazım. Bölgede konteyner kentler kurulmaya başladı. Bu depremi yaşayan illerde durumu bir nebze de olsa daha iyi noktaya taşıyacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“TOBB deprem bölgesinde konut inşa edecek”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) deprem bölgelerinde sosyal konut projesini hayata geçirme kararı aldığını da ifade eden Becan, “Elbette Yalova ve Marmara bölgesi de bir depremle burun buruna. Artık şapkamızı önümüze alıp, Kahramanmaraş ve 10 ilimizi yıkan bu depremden de dersler çıkartıp bazı şeyleri daha gerçekçi düşünme zamanı geldi. Tüm ülkedeki Ticaret ve Sanayi Odaları geçtiğimiz gün TOBB Başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında online bir toplantı gerçekleştirdi. Ticaret Bakanı da bu toplantıya katıldı. Orada biz de odalar olarak ne yapacağımızı konuştuk. TOBB Başkanı, Ticaret Bakanı’na ricada bulunarak odaları bir noktaya odaklamasını istedi. Orada deprem bölgesinde konut yapımı konusunda görüş birliğine varıldı. Ülkedeki tüm oda ve borsalar o bölgelerdeki yapılacak olan konutlara destek olmak adına para toplamaya başlayacaklar. TOBB’da açılan bir hesap numarasına ülkenin her oda ve borsasından para yatırılacak. TOBB’da deprem bölgesinde konutları yapmaya çalışacak. Yalova için de benzer bir kampanya yapabiliriz. İlimizde 1999 öncesi yapılmış çok sayıda bina var. Vatandaşın kendi binasını kentsel dönüşüme sokup yıkmasını bekleyecek vaktimiz yok. Durumu olan tüm Yalovalılar parasal destek vererek 99 öncesi deprem görmüş ama yıkılmamış binaları yenilemek zorundayız. Artık daha fazla bekleme lüksümüz yok. Biz belki Yalova olarak bunu yapan pilot il oluruz. Böylece İstanbul başta olmak üzere diğer iller de bizi örnek alarak benzer kampanyalarla depremde yıkılma riski olan binaları yenilerler. İllaki bir binayı yıkmak zorunda da değiliz. Karbon elyaf Yalova’da üretiliyor. Bazı binaları da Karbon elyafla güçlendirerek depremde yıkılmalarının önüne geçmemiz mümkün olabilir. Bununla ilgili en yakın zamanda bir toplantı yaparak bu kararı netleşmek ve yol haritamızı çizmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Editör: Uğur TEZCAN