4 Aralık Pazartesi günü sabah saat 10:42’de meydana gelen ve etkisi Yalova’da da hissedilen depremin yankıları devam ediyor.. Marmara açıkları Gemlik Körfezi’nde 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından birçok artçı deprem meydana geldi. Yalova Gazetesi depremin ardından İYİ Parti Yalova İl Başkanı ve Jeoloji Mühendisi Osman Kendir’e ulaştı ve konu hakkında değerlendirmeler aldı.

ADD Yalova 1 Mayıs İşçi Bayramını Kutladı ADD Yalova 1 Mayıs İşçi Bayramını Kutladı

“İnsanların çaresizliğini görüyoruz”

Gemlik’te yaşanan 5,1 büyüklüğündeki deprem ile ilgili konuşan Başkan Kendir, “Bölge halkındaki panik maalesef bizi derinden üzüyor. Çünkü bir deprem olacağı aşikar olan bu bölgedeki insanların hazır olmadıkları için çaresizliğini görüyoruz. 5,1 büyüklüğündeki depreme gösterilen tepki bence bundan ibarettir. Depremin ne zaman olacağını konuşmak anlamsız. Kuzey Anadolu fayının tam üzerinde olan bir bölgedeyiz. Bu Marmara Bölgesi’nde üç kola ayrılıyor. Bu üç ana kol üzerinde de 7 ve üzeri deprem oluşma riski bulunmakta. Bu riske göre de bize düşen afetten etkilenecek alanların tespit edilerek doğru bir planlama ile kentsel dönüşümünün başlatılmasıdır. İlleri, şehirleri, ilçeleri, beldeleri yöneten belediye başkanları ve illeri yöneten valiler ile vali yardımcıları bu depremle ilgili veya oluşabilecek afetlerle ilgili acil olarak deprem master planlarını hazırlatılması gerektiği üzerinde durulmalı. Bunu hazırlatmalılar ve bu bir sorumluluktur. Bu doğrultuda şehirler hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Birlikte mücadeleye varız”

Kentsel dönüşüm gündemi ile ilgili yetkililere seslenen Başkan Kendir, “Kentsel dönüşüm ile ilgili 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüşümü Kanunu’nu ve son çıkan yönetmeliklerin de belediyelerce dikkate alınarak görev ve sorumluluklarını yerine girmesini talep ediyoruz. Vatandaş kentsel dönüşümde yalnız bırakılıyor. Vatandaşın talebiyle kentsel dönüşüm gerçekleşmez. O 6306 Sayılı Kanun’da belediyelere yetki verilmiştir ve belediyeler maalesef yetkisini kullanmamaktadır. Bu yetkiyi kullanmalarını ve bu şehri dönüştürmelerini talep ediyoruz. Halkı deprem gerçeğiyle baş başa bırakmasınlar. Birlikte mücadeleye varız, biz de elimizden geldiğince destek olmaya gayret edeceğiz”

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz