7 Ekim’de tekrar başlayan İsrail ile Filistin arasındaki savaş sonrası İsrail’in Filistin halkına gerçekleştirdiği katliamlar sonrası uluslararası toplumda kartopu gibi büyüyen bir tepki ortaya çıktı. Batı’da yaşayan insanlar ülke yönetimlerinin aksine Filistin’e dair desteklerini birçok alanda yineliyor ve polis şiddeti dahil olmak üzere farklı yaptırımlar ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu tepkilerin en yoğun şekilde gösterildiği ve Filistin halkı ile dayanışma mesajlarının verildiği son yer ise İsveç’in Başkenti Malmö’de gerçekleştirilen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması oldu. Yarışma düzenleyen organizatörlerin uyarılarına rağmen birden fazla şarkıcı Filistin ve halkına desteklerini gösteren semboller ile şarkılarını söyledi.

Eurovision’da ortaya çıkan bu durumun ardından Türk televizyonlarında da bu konu ele alındı. Geçtiğimiz günlerde A Haber kanalındaki “Canan Barlas ile Gündem” bu programlardan biri olurken, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de canlı yayına katılıp kişisel düşüncelerini açıkladı.

“İnsandan bahsetmek istiyorsak Gazze desteklenmeli”

Becan Komisyonda Konuştu: Teklife Karşı Çıktı! Becan Komisyonda Konuştu: Teklife Karşı Çıktı!

Dünyada bir vicdan yükseldiğini vurgulayan Vekil Büyükgümüş, “Bu vicdanın yükseldiği yer de aslında şu; Bugün Gazze’de olanlar ve Gazze’de yapılanlar kesinlikle ve kesinlikle İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaya veyahut oradaki İsrail’in uzun süredir yaptığı şiddet parantezine alınmamalı. Birincisi burada yaşanan bir soykırımdır. İkincisi bir yeni sömürgeci anlayışın ilk denemelerini bugün Gazze’de görüyoruz. Tarih kitaplarından okuduğumuz ve 16. Yüzyılda zirve yapan bu sömürgeci anlayışla bugün Gazze’de yaşananların hiçbir farkı yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir gazete röportajında söylediği gibi bir akşam kapınızı çalıyorlar ve evinizi terk edin diyorlar. Bu şundan farklı değil; Dönemin egemen güçlerinin Amerika kıtasında, Çin’de, Hindistan’da ve Afrika’da insanların kapısını çalıp siz bu evlerinizi ve bu topaklarınızı terk edeceksiniz demekten hiçbir farkı yok. Bugün Gazze’de yaşananlar tüm insanlığın tepki göstermesi gereken bir hadise ve çok farklı siyasal hareketlerin tepki gösterdiği bir vicdan yükselişi yaşıyoruz. Eğer biz bu yeni sömürgeci anlayışı, yani küresel, kapitalist ve emperyalist anlayışın kendi ekonomi politiğini sürdürülebilir kılmak için sergilediği bu yeni tutumu kabul edersek bugün insan diye bir şeyden bahsedemeyiz. Eğer insani değerlerden söz etmek istiyorsak herkes Gazze’deki bu direnişe desteklemelidir. Artık karşımızda bir politika da yok. İsrail dediğimizde karşımızda ciddi bir devlet yapılanması da yok. Her gün çeşitli terbiyesizliklerle hakaret eden bir trol zihniyeti bugün İsrail’de siyaseti hakimiyet altına almış görünüyor” ifadelerini kullandı.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz