Yalova MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam yaptığı açıklamada, “6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra çeşitli tarihlerde Çiftlikköy ilçemizde MAG arama kurtarama eğitimleri yapıldı.  Yaklaşık 200 kişi eğitimleri tamamlayarak bulundukları mahallelerde göreve başladılar. Amacımız olası Marmara depremine hazır girebilmek. Keşke deprem hiç olmasa. Keşke deprem olacaksa da yapı stoğumuz sağlam yapılardan olsa Japonya’daki gibi 9.2 depreminde bile binalar yıkılmasa. Keşke bir an önce kentsel dönüşüme başlayabilsek” ifadelerini kullandı.

“Eğitim alanımızın yıkılmaya çalışılması gerçekten çok üzücü bir durum”

Karaçam, “Elimizden gelen şu an olası bir depremde halkı bilinçlendirmek vatandaşlarımıza yardımcı olmak. Maraş depreminde yaşananların Marmara ve ilimizde yaşanmaması için gönüllü ordumuzu büyütmeye devam ediyoruz ve bu eğitimler hızlı bir şekilde devam edecek. Bizler bu konuda yırtınırken eğitim alanımızın yıkılmaya çalışılması gerçekten çok üzücü bir durum. Yıkılan eğitim alanımız ufak bir yer. Burada olası depremde bir kriz merkez olarak kullanılacak. Maraş’ta yüz dönümlük bir alanda kurulmuş. Şehrin dışında gelen ekipler ve yardımlar buradan yönetildi. Zaman zaman trafik sıkışıklığı yaşandı. Yetkililere derdimiz anlatamadık aslında anlamaya çalışmadılar. İş işten geçtikten sonra anlayacaklar ama o zaman vakit geç olacak.  Boşa giden milletin parasına olacak” diye konuştu.

“Gönüllü adaylarının pratik eğitimlerini yapamadık”

Eğitime katılan 200 arkadaşın sertifikalarını verdiğini dile getiren Karaçam, “Aramıza katılan gönüllü arkadaşlarımıza hoş geldin der yeni görevlerinde depremsiz ve başarılı çalışmalar dileriz. Eğitimlerde MAG tanıtımı, afet psikolojisi, arama kurtarma, telsiz, ilk yardım, yangın eğitimlerini teorik olarak alan gönüllü adaylarının pratik eğitimlerini yapamadık. Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek. Çünkü eğitim ve tatbikat alanı yıkılmış olacak. Olası bir depremde vatandaş çaresiz kalacak. MAG yapılanmasının önemini bölgede oluşacak bir depremde ilk müdahalenin MAG’lar tarafından yapılacağının bir gerçek olduğunu, Marmara’da olacak depremin yoğun nüfusu etkileyeceği, arama kurtarma ekiplerinin yetmeyeceği Yalova’da arama kurtarma ekiplerine ihtiyaç duyulacağını, bu açığın kapatılması için yerel idarelerin her konuda destek vermeleri gerektiğini söyledi. Yerel Yönetimlerin bu konularda ciddi bir çalışma yapmaları gerektiğini, MAG’lar için ekipman desteğinin sağlanması için Yalova’daki belediyelerin çalışma yapmalarının önemi üstünde durdu. Olası bir depremde halkın toplanma alanlarının belirlendiği ama alt yapının yapılmadığı bir an önce bu konuda çalışmaların yapılmasının önem arz ettiğini üstüne basa basa söyledi. Eğitimler süresinde Çiftlikköy Belediyesi ve İtfaiye eğitmenlerine, eğitmenlerimize emeği geçen tüm MAG arkadaşlarımıza, Sanatçılarımız Ali Çolakoğlu’na, Utku Köşedar’a, Gül Ersoy’a İstanbul’dan bizleri yalnız bırakmayan MAG platformu bileşenlerine Yalova MAG-Der olarak teşekkür ederiz” diyerek sözlerini noktaladı.

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

“Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek” (5)“Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek” (3)“Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek” (4)“Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek” (1)“Eğitim alanımız yıkılırsa artık kurtarmacı yetişmeyecek” (2)

Editör: Rümeysa Şahin