“Geofitler Türkiye’nin bütçe açığını kaldırabilecek güce sahip”

Konya büyüklüğündeki Hollanda’nın yıllık 100 milyar dolarlık bitki ticareti yaptığını belirten Emekli Genel Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Çakır, Yalova’da kurulan Geofit Bahçesi’nin önemine dikkat çekerek, “Geofitler Türkiye’nin bütçe açığını ortadan kaldırabilecek güce sahiptir. Türkiye’deki geofitlerin ticari üretimi yapılması halinde ekonomi için büyük katkı sağlar”  dedi.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkiye Geofitleri Konferansında konuşan Emekli Genel Müdür yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Ramazan Çakır, Yalova’da kurulan Türkiye Geofit Bahçesi’nin önemine dikkat çekerek, “Türkiye’nin petrolü yok ama, ekonomik potansiyeli büyük on binin üzerinde bitki çeşidimiz var. Türkiye’de ıslah edilmiş bir tek bitki yok, bitki ticaretimiz yok denecek kadar az. Halbuki  geofitler Türkiye'nin bütçe açığını ortadan kaldırabilecek güce sahiptir” dedi.
Türkiye’de geofitlerin yani soğanlı yumrulu bitkilerin binin üzerinde çeşidi bulunduğunu Yalova’da kurulan Türkiye Geofit Bahçesi’nde ise 700’den fazla geofitin yetiştirilme çalışmalarının devam ettiğini belirten Emekli Genel Müdür yardımcısı Ramazan Çakır, “Türkiye'nin petrolü yok ama güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi alternatiflerde çok büyük potansiyelleri var. Ancak en önemlisi bizim petrolden daha değerli 10 binin üzerinde bitki türümüz 3 bin üzerinde endemik bitki türümüz var. Bitki türlerinden geofitlerin yani soğanlı, yumrulu bitkilerin bin üzerinde çeşidi bulunuyor. Bunların çok büyük ekonomik potansiyeli bulunuyor. Yalova’da 2006’dan beri yürütülen bir çalışma ile “Türkiye Geofitleri Bahçesi” kuruldu.Yalova’da kurulan Türkiye’nin ilk ve dünyanın sayılı örneklerinden birisi olan Geofit Bahçesi’nde 700’den fazla geofitin yetiştirilme çalışmaları sürüyor” dedi.
Çakır şöyle konuştu: “Türkiye’de Islah edilmiş bir tek bitki yok, bitki ticaretimiz yok denecek kadar az. Halbuki geofitler Türkiye'nin bütçe açığını ortadan kaldırabilecek güce sahiptir. Konya büyüklüğündeki Hollanda yıllık 100 milyar dolarlık bitki ticareti yapmaktadır. Örnek olarak Hristiyanlar için çok özel bir bitki olan “Ters Lale”nin Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde 37 taksonu bulunmaktadır. Bunlar ticari birer ürün haline getirilebilirse bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlar” dedi.
Editör: TE Bilişim