Yeşil Körfez Su Birliği, YASKİ ve YAKAB ürettikleri projelerle Yalova'nın gelecek 50 yılına damgasını vuracak önemli hizmetleri hayata geçiriyor.
Yalova'da ki belediyelerin üyesi olduğu 3 birlik hayata geçirmek için düğmeye bastıkları projelerle Yalova'nın modernize edilmesinde ve ihtiyaç duyulan hizmetlerin daha hızlı ve sağlıklı sunulmasında önemli bir görev üstleniyorlar. Bu birliklerden birisi olan Yeşil Körfez Su Birliği ilin içme suyunun daha sağlıklı bir şekilde arıtılmasını sağlamak adına geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği içme suyu arıtma merkezi modernizasyonu çalışmasına ilin neredeyse en büyük yatırımını eklemeye hazırlanıyor. 80 milyon TL'ye mal olacak bu yatırım ise içme suyu arıtma tesisinden il merkezi ve ilçelere kadar uzanan tüm içme suyu nakil hattını sil baştan yenilenmesi ve yeni bir arıtma tesisinin kurulmasını içeriyor.
  Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ)'de ilin atık sularının arıtılmasında yeni teknolojilerin kullanılmasına yönelik projeler geliştiriyor. Arıtmadan çıkan suyun 2. bir arıtma ile tarımsal sulamada kullanılması için geliştirilen projenin küçük ölçekli uygulamasında başarı elde edilirken birlik bu projenin tam ölçekli şeklinin hayata geçirilebilmesi için finansman arayışını sürdürüyor. Öte yandan YASKİ Dünya'da ki 2. Türkiye'de ki ilk güneş enerjisi ile çalışan arıtma tesisi olmak için de bir süreden beridir sürdürdüğü çalışmalarda sona yaklaşıyor. Enerji üretim lisansını alan YASKİ kısa süre içerisinde güneş panellerinin arıtma tesisi havuzlarının üzerine yerleştirilmesi için çalışma başlatmayı hedefliyor: YASKİ'nin bir diğer projesi ise derin deniz deşarj projesi. Kısa bir süre önce startı verilen proje ile 1000 metresi deniz dibinde 500 metresi ise karada olmak kaydı ile bir boru hattı oluşturuluyor. Bu hat sayesinde arıtılan sular Marmara Denizinin açıklarına pompalanarak ilin sahillerinin daha da temiz tutulması hedefleniyor.
  Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (YAKAB) ise ildeki katı atıkların yakılarak enerji elde edilmesi amacıyla bir tesis kurma arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda yurtdışında bir çok tesiste inceleme yapan YAKAB Yöneticileri tesisin ilde kurulması amacıyla düğmeye basmış durumdalar. Bu tesis sayesinde hem çöp depolama alanı sıkıntısı yaşanmayacak, hem de çöplerden enerji üretimi yapılmış olacak. Bu tesisin kurulması halinde Yalova Türkiye'de çöpten enerji elde eden ilk tesise ev sahipliği yapacak. YAKAB katı atık depolamaya yönelik 2. lot çalışmalarını da sürdürüyor. 

Editör: TE Bilişim