Yalova’da normal piyasanın üstünde seyreden konut satış ve kira ücretlerinden vatandaşlar dert yanıyor. Türkiye’de ortalama kira 4 bin 582 lira olurken ortalama en yüksek kira 9 bin lira ile Muğla’da. İstanbul’da ise ortalama kira 6 bin 900 lirayı bulurken, Yalova’da bu rakam 4000-4500 arasında seyrediyor. Krizin sonbaharda yeni bir boyut kazanması beklenirken, gençler, öğrenciler hali hazırda yurt bulamıyor, geçen sene barınamıyoruz diye seslerini duyurmaya çalışıyordu. Bu yıl okula yeni başlayanlar fahiş kira fiyatları ve yurt fiyatları ile karşı karşıya kalacak. Geçen seneden çok daha ağır bir şekilde öğrencileri etkileyen bir tablo ile karşı karşıya kalınacağı öngörülüyor.

Çalışma 10 gün içerisinde Meclis'e gidecek

Diğer yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda fahiş kira artışlarıyla ilgili tespitleri olduğunu söyledi. Kurum, "Vatandaşın açıklanan TÜFE'ye endeksli zam oranı üzerinde zam yaptığı tespitleri var. Bu tespitlerde kanun çerçevesinde gerekli takibi, izlemeyi ve müeyyideyi uygulayacağız" dedi.

81 şehirde konut krizi yaşanıyor

Türkiye genelinde yeni kiraya verilmiş konutlarda kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında artarken, asgari ücreti aşan kiralar halkı barınma kriziyle karşı karşıya bıraktı. Araştırmaya göre mayıs ayında Türkiye genelinde yeni kiraya verilmiş konutlarda kira fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında artarken, konut kiralarında en çok artışın yaşandığı iller Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu.

Editör: TE Bilişim