Türkiye’nin en büyük kivi bahçesi konumundaki Yalova’nın Subaşı Beldesi’nde bu yıl 4.kez düzenlenecek olan Kivi Festivali’nin hazırlıkları tüm hızı ile sürüyor. Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, bu yıl kivinin üreticiden çıkış fiyatının 2.5 Lira olarak belirlendiğini ve üreticilerin satışlardan memnun olduğunu söyledi.
Ülke genelinde 35 bin ton kivi üretimi gerçekleştirildiğini ve bunun yaklaşık olarak yüzde 65-70’inin ise Yalova’dan karşılandığını belirten Birlik Başkanı Tunalı,” Bölgemizde 20 bin ton kivi üretimi var. Ülke genelinde de 35 bin ton üretimin olmasını tahmin ediyoruz. Türkiye’de kivi tüketimi ise 70 bin ton civarında. Dolayısıyla kivide bir açık var. Bu hızla gidersek bu açık 20 yılda kapanmaz. İlk üretim 1989 yılında yapıldı. O dönemde dikilen kivi ağaçlarından da hala verim alıyoruz. Bu yıl üreticilerimiz satışlardan memnun. Birlik olarak bir araya geldik ve fiyatı kararlaştırdık. Tüketicinin de alabileceği bir maliyet ortaya çıkardık. Kivinin üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira düzeyinde ancak tüketici bunu ortalama 4 lira civarında bir fiyatla yiyecek. Kivi, hem vitamin olarak çok değerli hem de çok az üretilen bir meyve. Çok değerli bir ürün ve her yerde yetişmiyor. Ülkemizin açığını da İran’dan karşılıyoruz” dedi.
Türkiye üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Yalova için kivi meyvesinin öneminin büyük olduğunu belirten Kivi Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Tunalı, ürünün tanıtımı için 22 Ekim’de düzenlenecek festival hazırlıklarının tüm hızı ile sürdüğünü söyledi. Festivalle ilgili bilgi veren Tunalı, “
Festivalimiz 22 Ekim’de yapılacak. Bulgaristan ve Romanya’dan ekipler gelecek ancak konser yapılmayacak. Türkiye kritik bir süreçten geçiyor ve şehit haberlerimiz var. Bu yüzden konser olmayacak. İl Genel Meclisimiz de festivalimize 15 bin lira ödenek çıkarttı. Bu işin finansmanının bir kısmını oradaki üreticilerimiz, bir kısmını İl Genel Meclisi, bir kısmını da Subaşı Belediyesi karşılıyor. Üçlü çalışmayla yürütülen bir proje bu. 22 Ekim 2016’da saat 13.00’de bu yıl Kivi Festivali’nin 4’üncüsünü yapacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim