Modern müzeciliğin önemli bir örneği olan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Yalova’da Raif Dinçkök Kültür Merkezi bünyesinde, düzenlenen törenle hizmete sunuldu.

Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nin açılışı 25 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen ve Yalova Valisi Esengül Civelek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, Türkiye’nin önde gelen müzelerinin sorumluları, akademisyenler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen törenle yapıldı.

Açılış töreninde konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Kağıt Müzesi kurulması fikrinin Yalova’nın ilk il olduğu yıllara dayandığını belirterek, “Yalova tarihi bakımdan birçok ilklere sahne olan bir kent. Biliyorsunuz tarihi belgelere göre de ilk kağıt imalathanesi Yalova’nın Elmalık Köyü’nde kuruldu. Biz de Yalova’nın bu tarihi özelliğini müzeyle yaşatmak istedik. Müzemiz Türkiye’de bir ilk ve öyle bir kerede gezip bitirilecek bir müze değil, aynı zamanda atölyede el yapımı kağıt üretiminin de yapılacağı interaktif bir müze olacak. Kağıt Müzesi’nde İbrahim Müteferrika’nın dünyada bilinen 210 civarındaki eserini de burada tutmayı hedefliyoruz. On gün arayla Kent Müzesi’nden sonra ikinci müze açılışını gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz diğer müze açılışlarıyla da toplamda altı adet müze açmış olacağız. Müzeler, turizm potansiyelinin arttırılması açısından oldukça önemli, ayrıca kent bilincinin oluşumuna da katkı sağlıyor. Hedefimiz iki milyon turisti ağırlamak. Yalova’nın cazip Marmara Şehrinin merkezinde müzelerle birlikte turizm potansiyelini arttırmasını hedefliyoruz” dedi.

Vali Civelek “Kağıt Müzesi toplumsal hafızamıza güç kazandıracak…”

Yalova Valisi Esengül Civelek de konuşmasında nadide eserlerin sergilendiği böyle nitelikli bir müzenin Yalova’ya kazandırılmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Hizmete sunulan Kağıt Müzesi’nin ülkemiz müzeciliği açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Vali Civelek, “Kağıt uygarlık düzeyinde önemli bir yere sahip. Kağıdın tarihi ve geçmişiyle buluşmasıyla bugünü daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. Bireysel ve toplumsal hafızamıza güç kazandıracak bu müzenin Yalovamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kağıt Müzesi’ne hazırlık aşamasında önemli katkılarda bulunan isimlerden birisi olan Prof.Dr.Emre Dölen de konuşmasında, Yalova’da böyle bir girişimin hayata geçmesi için elinden gelen katkıyı sunduğuna işaret ederek, tarihin yazı ile başladığını ve bunun için de kağıdın çok önemli olduğunu söyledi. Tarihi kayıtlara göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk kağıt imalathanesinin Yalova’da açıldığını belirten Prof.Dr.Emre Dölen, “Dileğim bu imalathanenin yeniden ihya edilmesi ve imitasyon da olsa kağıt üretiminin gerçekleştirilmesidir” dedi.

Yalova Kağıt Müzesi için Osmanlı Arşivlerinde araştırma yapan Araştırmacı-yazar Ahmet Nezih Galitekin, tarihi kayıtlarda ilk kağıt imalathanesinin kurulduğu Yalova’da yine bir ilk olan Kağıt Müzesi’nin hayata geçirilmesinin özel bir önemi olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’nin açılış kurdelesi Vali Esengül Civelek tarafından kesilerek hizmete sunuldu. Açılışın ardından Kağıt Müzesi’nin bölümlerini gezen Vali Esengül Civelek, müze sorumlusu Aytekin Vural’dan sergilenen belgelerle ilgili ayrıntılı bilgi aldı.Vali Civelek, müzede dünyanın en küçük kitaplarından birisi olan bir buçuk santimlik kitabı da ilgiyle inceledi.Müzenin giriş katındaki kağıdın tarihsel yolculuğuna ait belgeleri titizlikle inceleyen Vali Civelek, ardından müzenin alt katında bulunan atölyede incelemelerde bulunarak, kağıdın yapılış aşamalarını izledi.

Akademisyenler, konusunda önde gelen müze uzmanları ve kağıt sanayicilerinin de desteğiyle uzun süren bir hazırlık döneminin ardından hayata geçirilen İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun bilinen ilk kağıthanesinin de kurulduğu Yalova’nın bu tarihi özelliğini de geleceğe taşıyacak. Yalova, geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle hizmete açılan Kent Müzesi’nin ardından açılan Kağıt Müzesiyle de uluslararası kültür turizmi alanında önemli bir avantaja sahip bulunuyor.Yalova Elmalık Köyü’nde 1745 yılında üretime başlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kağıthanesine ait eserlerin de yer aldığı Kağıt Müzesi, kağıttan tasarlanan iç dizaynı, önemli orijinal kağıt belgelerin yanı sıra, kağıdın tarihsel yolculuğuna ait çarpıcı örneklerle de dikkat çekiyor. Yalova’nın ulusal kağıt markasını oluşturma hedefini de taşıyan Kağıt Müzesi’ndeki atölyede dileyen Yalovalılar kağıt üretimi de yapabilecekler. 

Editör: TE Bilişim