Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Osman Kendir’den Düzce Depremi’nin yıldönümünde korkutan açıklama geldi. Açıklamasına Düzce Depremi’nde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başlayan Kendir, 12 Kasım 1999 saatler 18.57’yi gösterdiğinde, 7.2 (Mw) büyüklüğünde, merkezi Düzce olan ve 30 saniye süren bu depremde nice canlarımızı kaybettik ve üzerinden 23 yıl geçti. Aynı acıları bizler de 17 Ağustos depreminde yaşadık ve maalesef üzerine, Van, Çanakkale, Malatya, Elazığ, İzmir depremleri de eklendi. Peki sıra tekrar bize gelmeden, gereken önlemleri ne zaman ve nasıl alacağız? Biz bu işin neresindeyiz? Geçmişi konuşmayı bitirip, önümüze nasıl bakacağız” dedi.
“Jeolojik etüt raporları tamamlanmalıdır”
Yalova’nın mikro bölgeleme Jeolojik Etüt Raporlarının bir an önce tamamlanması gerektiğini de dile getiren Kendir, “Şehrin Deprem öncelikli bir plana ihtiyacı varken; 1/50 bin ölçekli planların depremden haberdar olmadığı ve yeniden düzenlenmesi gerektiği ortadayken, Afet Riskli Alanların öncelikli Kentsel Dönüşümü gerekliyken ve yarım kalan Mikro bölgeleme Jeolojik Etüt Raporlarının tamamlanması gerekirken,  1995 depremzede imar planlarını kurtarıcı olarak önümüze sunan bir irade ile karşı karşıyayız.  Şehrin yöneticilerinin üzerinden 23 yıl geçmiş bir konuda günü kurtarmak yerine çözüme odaklanmaları gerekmektedir” diye konuştu.

“Tedbir alınmalıdır”
Marmara’da beklenen depremin 7’nin üzerinde bir büyüklüğe sahip olacağını da hatırlatan Kendir, “Tekrar tekrar söylediğimizi bir kere daha vurgulayalım; Yalova’da ki depremden önce yapılmış, yüksek katlı, 17 Ağustos depreminden de etkilenmiş mevcut yapı stokunun 7 ve üzeri bir depremi tekrardan kaldırabilmesi çok mümkün gözükmemektedir. Bu nedenle, yetkililerin ise bu tarz teknik konularda konunun uzmanlarına danışmadan bir açıklama yapmaması hem Yalova’nın hem de yöneticilerin hayrına olacaktır. Zira bu bakış açısı eğer yanlış anlaşılma ve yanlış bir anlatımdan ibaret değil ise Yalova’nın dönüşmesini beklemek te hayalden öteye gidemeyeceğini göstermektedir. Afet tabanlı planların yapılması ve şehrin de bu minvalde yeniden dönüştürülmesi dileğiyle” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim