Belediye Meclis Salonu’nda yapılan protokolle, Yalova’da toplu taşıma yapan 77 M seri plakalı minibüslerin çağdaş, modern, ileri teknoloji içeren, toplu taşıma ile yolculuk yapan vatandaşların ulaşımda refahını sağlamak için taşımada dönüşüm ve rehabilitasyonu gerçekleştirmek için imzalar atıldı. Protokolü Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Minibüsçüler Odası Başkanı Sefer Keskin ve odanın şirketi olan Yamintaş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Dilsizoğlu imzaladı.

“Halkın bizden talebi var” 

Başkan Koçal, Belediye Meclisi’nin 2011’de onaylamış olduğu Ulaşım Master Planı’nın 6.maddesinde toplu ulaşım sistemi YATUS’un planlandığını belirttiği konuşmasında, “Halkın belediye olarak bizden bir talebi var. uzun yıllardır gündemde olan bir talepti. Biz bu duruma iki pencereden baktık. Hem esnafın hem halkın penceresinden baktık. Açıkça söyleyeyim bunu yaparken son süreçte biraz kırılacağım noktaların olacağını tahmin etmedim.  Biz hem halkın istediğini hem esnafın dik durabilmesini sağlamak istedik” diye konuştu.

"Yolcu sayısı 1-2 yılda katlanacak”

Bu organizasyonla daha çok müşteri sağlanacağını ifade eden Koçal, “Adım gibi eminim. Ben bu konuda mahcup olacağımı sanmıyorum. 1-2 yılda yolcu sayısının katlanacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de yapılmayan radikal bir işi yapıyoruz. Şimdi yapacağımız işin özü şu: Yalova’da ciddi bir uygulamaya gidiyoruz. Bunu her yerde de yapamazsınız. Biz insanlara arabayla girmemesini dayatacağız. Eğer Yalova içinde yer bulsak 2 tane daha katlı otopark yapma imkanı olsa yapma taraftarı da değilim. Otoparkların artması bizim stratejimize uymaz. Fazla otopark araçların kentin içine girmesine izin vermek demek. Bu da trafik sıkıntısını oluşturuyor. Biz araçlara değil insanların ulaşımına çözüm arıyoruz. Biz insanları ulaştıracağız. Meseleye böyle bakarsan size nasıl yansıyacağını anlarsınız. 10 bin öğrencinin yanı sıra 100 bin insan yaşıyor. Köylerle birlikte 150 bin insan şehirde aktivite içinde. Bu insanlara özel araçlarını kullanmamasını sağlayacağız” diye konuştu.

“Alışkanlıkları değiştirmek zor ama başaracağız”

Koçal, “Bunun hayırla sonuçlanacağına, katkı sağlayacağını inanıyorum. Her dönüşümde sıkıntı yaşarsın. Alışkanlıkları değiştirmek zor olur. Ama biz bunu değiştireceğiz. İnsanların toplu taşıma araçlarına binmesini mecbur edeceğiz. Yalova için, sizler için hayırlı olsun. Yalova’da iki esnafı önemsiyorum. Biri Pazar diğeri de şoför esnafı. Bu iki esnaf küçük esnaftır. Biz esnafın dik durması için böyle bir çalışma yaptık. Ben bu esnafa zarar verecek bir şey düşünmem” dedi. Günlük olarak olayların değerlendirilmesinin hatalı olacağını belirten Koçal, pazarcılarla da bunu yaşadığını ancak orta vadede haklı çıktığının görüleceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim