Yalova'da öğrenciler tarafından geliştirilen robot anne, annelerini kaybeden yavru hayvanları besleyerek onların hayata tutunmalarını ve beslenmelerini sağlıyor.
Yalova 75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü sponsorluğunda geliştirdikleri robot anne, bir şekilde annelerini kaybeden yavru hayvanların doğal yollarla beslenmelerini sağlıyor. Bir yazılım sayesinde kendine yaklaşan yavruyu fark eden robot, memelerinden süt salmaya ve bu sayede yavruların beslenmesine yardımcı oluyor. Robotta anne dili taklit edilerek yapılan yapay dil ise gözleri açılmamış yavru hayvanların gözlerinin açılmasına yardımcı oluyor. Türkiye'de ilk kez geliştirilen bu proje hakkında bilgi veren Yalova 75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Teknoloji Öğretmeni ve Brain Stroms Proje ekibi başkanı Onur Ağırman, "Projemizi Fırst Lego Lig kapsamında Bilim Kahramanları Buluşuyor Turnuvası için hazırlandı. Yaşam ortaklarımız olan hayvanların hayatlarını daha da kolaylaştırmak ve zenginleştirmek adına bu proje geliştirildi. Bu projeyi hazırlarken öğrencilerle sürekli beyin fırtınası yaptık. Öğrencilerimiz sokaklarda kalan yavru ve annesiz kedileri görünce onların beslenmelerine yönelik böyle bir proje tasarlamaya karar verdik. Projenin adı da SevKed olarak belirlendi. Güzel bir proje olduğuna inanıyoruz" dedi.
 Proje ekibi adına konuşan öğrencilerden Emircan Sönmez ise, "Projeye annesiz kediler ve hayvanların anneleri olmadığında gözlerinin görmediğini ve aç kaldıklarını gördükten sonra şekillendi. Projemiz sayesinde annesiz hayvanlara bir robot sayesinde süt veriliyor. Diğer yandan kedinin ağız bölümüne konulan yapay dille de annelerin yavrularını yalamalarını taklit ederek gözlerinin açılmasına yardımcı olmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.  
  Hayvan barınakları ve rehabilitasyon merkezlerinde en büyük sorunun annelerini kaybeden yavru hayvanların beslenmesi olduğuna dikkat çeken Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Veteriner   Hekim Erkut Ferşatoğlu ise, "En büyük sıkıntımız annelerini kaybeden yavru sokak hayvanları. Yavrulara süt anne bulmak zorunda kalıyorduk. Eğer süt anne bulunamazsa biberonla özel olarak beslenmeleri gerekiyordu. Öğrencilerin geliştirdiği bu proje ile birlikte yavru hayvanların beslenmeleri artık daha kolay hale gelmiş olacak. Gerekirse her rehabilitasyon merkezine bunlardan konularak gelen yavruların hızlı bir şekilde beslenmelerini sağlayabiliriz. Bu robota anne kokusu ve içgüdüleri ile rahatça yaklaşıyor ve meme aramaya başlıyorlar. Ayrıca robotun ısıtma sistemi sayesinde de süt vücut sıcaklığında tutuluyor. Bu da anneleri olmayan yavru hayvanların beslenmesini ciddi şekilde destekliyor" dedi.

Editör: TE Bilişim