Söyleşinin ilk konuğu, 103 yaşındaki Abdurrahman Gezer oldu. Atatürk’ü bizzat görme fırsatı bulan Gezer, Cumhuriyet’in hangi yokluklar ve zorluklar içerisinde kurulduğunu kendi yaşamından örneklerle anlattı. Gezer, o dönemin yaşam mücadelesine, öğretmen evlerinin kuruluşuna ve eğitimin bir milletin kaderini değiştirmedeki önemine ilişkin anılarını katılımcılarla paylaştı. Gezer’in anlattıkları salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Programın ikinci konuğu ise Yalova Belediye Meclis Üyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yalova Şube Başkanı Melike Tomris Önder oldu. Önder, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının birçok ülkeden önce verilmesinin tarihsel önemine dikkat çekti. Türk kadınlarının Kurtuluş Savaşı sırasında cephede ve cephe gerisinde verdiği mücadeleyi hatırlatan Önder, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın milletvekili sayısından günümüze kadar uzanan süreçte kadın haklarının kazanım mücadelesini anlattı.

KATFA-DER Başkanı Nurten Anıl da programda yaptığı konuşmada, geçmişin deneyimleri ile geleceğin umutlarının Cumhuriyet değerlerinde buluştuğunu ifade etti. Anıl, 103 yaşındaki Abdurrahman Gezer ile Yalova’nın genç meclis üyelerinden Melike Tomris Önder’in aynı Cumhuriyet inancını taşıdığına dikkat çekerek, “Biz KATFA-DER olarak, Atatürk’ün biz kadınlara emanet ettiği bu Cumhuriyeti, dün olduğu gibi bugün de yarın da aynı cesaret ve kararlılıkla yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Yalova’da Kadın Çiftçilerin Emeği Dünyaya Açılıyor
Yalova’da Kadın Çiftçilerin Emeği Dünyaya Açılıyor
İçeriği Görüntüle

Programın sonunda söyleşiye katkı sunan Abdurrahman Gezer ve Melike Tomris Önder’e teşekkür belgeleri takdim edildi. Cumhuriyet’in kazanımlarının, tarihsel deneyimlerin ve kadın hakları mücadelesinin ele alındığı etkinlik, teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi.

Kafta Der Cumhuriyet Soylesi (2)

Kaynak: Haber Merkezi