Yalova Gazetesi, “Mahallenin Muhtarı” serisinin bu hafta ki konuğu Teşvikiye Beldesi İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Keskin oldu. Muhabirimiz Göktuğ Doğukan Yüksel’in sorularını yanıtlayan Keskin, mahallesi hakkında ki son gelişmeleri aktardı.

“Konaklama, yeme-içme ve yatırımda eksiğiz”

Beldesi hakkında önemli bilgiler veren Teşvikiye Beldesi İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Keskin, “Orman köylüsüyüz, orman üretimi, tarım, hayvancılık ve şu anda da turizm ile ilgileniyoruz. Çınarcık’ın ve Yalova’nın yemek lokomotifi olma yönünde ilerliyoruz. Şelalerimiz, yaylalarımız var. Daha güzel yatırımlarımız olursa daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Mahallemin nüfusu 502 kişi. Yazın ise yaklaşık bin 500’ü buluyor. Gelen giden çok olduğu için yol kenarları bile kamp alanlarına dönüştü. Kapasite yeterli gelmiyor. Gelen vatandaşlar daha çok İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmit’ten geliyor. Dünyanın her yerinden gelmeye başladılar. Araplar özellikle çok geliyor. Turistler, sosyal medya üzerinden görüp keşfediyorlar. Bölgemiz kıymetli bir bölge. Mahallemizde çok güzel bir mahalle. Aşırı derecede insan geliyor ve bu duruma müdahale edemiyoruz. Konaklama, yeme-içme ve yatırımda eksik olduğumuz için kaldıramıyoruz. Mahallenin alt yapı noktasında ki eksikliklerimizin büyük çoğunluğunu aştık. İmar konusunda bungalov evler, konaklama tesislerinin kurulması açısında takıldığımız noktalar var. Yatırım yapılamıyor. Bu noktalarda eksik kalıyoruz. Su problemimiz ara ara oluyor. Özellikle yazın akşam 17.00’den itibaren yaşanıyor. Ulaşım ve güvenlik açısından bir sorunumuz yok. Okul ve sağlık hizmetlerinden yana da hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kentsel dönüşüme de ihtiyacımız yok, evlerimiz iki katlı. Hatta Marmara depreminde de çok az hasar aldık” ifadelerini kullandı.

“Turizm beldesi ilan edilecek”

Çiftlikköy Kabaklı Köyü Muhtarı Çetin Kaya, “Hayallerimi, %90 Oranında Gerçekleştirdim” Çiftlikköy Kabaklı Köyü Muhtarı Çetin Kaya, “Hayallerimi, %90 Oranında Gerçekleştirdim”

Turizmde ilerleyebilmek adına projeler hazırlandığını da aktaran Muhtar Keskin, “Bin 200 yıllık su kemerlerimiz var. Bununla ilgili ciddi çalışmalar var. Kahverengi tabela talebinde bulunulacak. Turizm beldesi ilan edilecek. İlan edildikten sonra daha hızlı yatırımlara açık olacağız. Bununla birlikte şelalerimiz, yaylalarımız ve kent ormanımız var” şeklinde konuştu.

“Kira fiyatları 4- 8 bin lira arasından başlıyor”

Göç almaya başladık. Büyükşehirlerde ki yaşam koşulları zorlaştığı için özellikle emekliler tercih ediyor. Kiralar yüksek. Buradan daire alıyorlar ve yaşamak istiyorlar. Ortalama kira fiyatları 4- 8 bin lira arasında değişiyor. Zamanında göç veriyorduk. Ama giden arkadaşlarımızda geri dönmeye başladı” dedi.

Atatürk kenti olan Yalova’nın daha iyi yerlere gelmesini isteyen Keskin,” Armutlu’dan tutun Altınova’ya kadar turizm ve tarımda eminim mücadele ediyorlar görüyorum. Ama daha iyi olmasını istiyorum. Buraya gelen insanların bizden en çok talep ettiği NATO yolunun bir an önce yapılması. Burada ciddi kazalar oluyor. Ve bunun çözülmesini istiyorum. 25 senedir bu yolun yapılmasını bekliyoruz. Yetkililer bu konuda bir çalışma yapıp hızlandırırsa çok iyi olur. Yalova her türlü turizme açık bir yer. Doğası var, denizi var. Armutlu, Esenköy, Çınarcık ve Teşvikiye gibi yerlerin kalkınmasını istiyorum” sözleriyle noktaladı.

KAMERAMAN: RÜMEYSA ŞAHİN

MUHABİR: GÖKTUĞ DOĞUKAN YÜKSEL

Editör: Rümeysa Şahin