Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor” Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor”

Fıstıklı köyü ile ilgili önemli bilgiler veren Muhtar Mehmet Karasu, “Fıstıklı köyü genellikle 1900’lü yıllarda Malatya, Tokat gibi değişik bölgelerden gelen vatandaşlarımızla harmanlanmış bir halk. Fıstıklı iş imkanlarından dolayı göç vermeyen bir köy. Şu an nüfusun büyük bir bölümü 1 Eylül  ile 15 Nisan tarihlerine  kadar balıkçılıkla uğraşıyor. Köyde kalanlar tarımla uğraşıyor. Yaz aylarında ise turizmle uğraşmakta. Yani iş imkanında herhangi bir sıkıntı olmadığı için göç vermeyen ender köylerden bir tanesi. Geniş alanlı ve iş sahamız var.  Kayıtlı nüfusumuz bin 600. Fakat Fıstıklı köyü Marmara'nın göz bebeği olduğu için yaz aylarını biz 12 bin kişiyle geçirmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

“Köyün yüzde 20’si su problemi yaşıyor”

Köyünün su problemi yaşadığına dikkat çeken Karasu, “Yaz aylarında tabii ki su sıkıntımız oluyor. 1980’li yıllarda yapılan içme suyu hattını şu an günümüzde de  kullanmaktayız. Bu hattı kullandığımız için suyumuz depolarda olsa dahi nüfus artışından dolayı evlerin yüksek katlarına çıkamıyor ve yüksek katlı bölgelerde su sorunu yaşanıyor. 1980’lerde yapılan bu su hattının günümüz şartlarına uygun bir hale getirilmesi gerekiyor. Depolarımızda su olsa dahi bazı bölgelerde köyün %20’lik bir kısmı su problemi yaşıyor. En acil taleplerimizden bir tanesi su sorununun çözülmesi” dedi. 

“Doktor sayımız yetersiz”

Okul ve ulaşımda bir sorun yaşamadıklarını fakat köye gelen doktor sayısının yetersiz olduğuna değinen Karasu, “İlköğretim, ortaöğretim olarak köyümüzün okulu var. Devletimiz bu konuda 2018’de Yalova'nın örnek okullarından bir tanesini köyümüze inşa etti. Sekiz sınıflık, ana sınıfla beraber dokuz derslik eğitim ve öğretim görmekte. Bu sınıflarımız yirmi kişilik. Lise öğrencileri ilçemize 7 kilometre ileride taşıma sistemiyle Armutlu Lisesi'ne veya Fen Lisesi’ni kazanan Bursa'da ya da Gemlik'teki liselere gidiyor. Ulaşımda da herhangi bir sıkıntımız yok. Fıstıklı köyü kooperatifi var. 8 tane aracı var. Ve bu araçlar saat başı Armutlu ilçesine ve Gemlik ilçesine seferler düzenliyor.  Sağlık ocağımız var, hemşiremiz var fakat haftada bir gün doktor geliyor. Tabii bu nüfusa göre hafta da  bir gün gelen doktor yetersiz kalıyor. Sonuçta yaşlı insanlarımız Armutlu Hastanesi’ne gitmek zorunda kalıyor ve bu da yaşlılar için çok büyük bir problem oluyor” dedi. 

“Fıstıklı, Marmara’nın güzide köyü” 

Karasu sözlerini şöyle sürdürdü: “Fıstıklı, doğasıyla, deniziyle, Marmara'nın güzide bir köyü olduğu için şu an 600 haneye yakın yazlık kesimimiz var. Yani göçü yazlık olarak alıyoruz. Kalıcı olarak gelen yok. Gelenler ise emekli kesim artık büyük şehirlerden bağlantısını kesenler. Tabii burada daha çok vakit geçirmek istiyorlar. Yalova bilindiği gibi üç büyükşehirin içinde kalan ender illerden bir tanesi. Köyümüze yazın gelen vatandaşların çoğu İstanbul ve Bursa'dan geliyor. Hatta günübirlik olarakta  cumartesi, pazar günleri 20 bini buluyoruz. Rezervasyonu çok önceden yapmaktalar. Şu an 45’e yakın işletmemiz var. 2 bin 500’e yakında yatak kapasitesi bulunuyor. Gün geçtikçe de ihtiyaca göre vatandaşlar kendi otellerini, pansiyonlarını bir şekilde genişletmekteler.”

“Halkımız kız çocuklarının eğitimine önem veriyor”

Karasu, “Şu an köyümüzde kız çocukları hakim, teğmen, doktor, sayısız öğretmen, mühendis oluyor. Okuyanların büyük bir bölümü kız çocuklarıdır. Köyümüzün halkı, özellikle kız çocuklarının eğitimine çok önem veriyorlar” dedi. 

Köyün ihtiyaçlarından da bahseden Karasu, “Köyümüzde yaşayan 500  genci kötü alışkanlıklardan uzaklaşması için şu an Yalova Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün proje aşamasında olan sahamızın bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Tüm Türkiye’nin kullandığı doğalgazdan biz de yararlanmak istiyoruz. Çiftçilerimizin tarlasına giderken kullandığı yolları araçlarına zarar vermeyecek şekilde düzeltilmesini istiyoruz. Bu saydığım problemlerimiz çözüme kavuşturulursa köyümüz daha güzel, daha hizmet verebilecek bir hale gelecek. Yetkililerimizden bunu istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Rümeysa Şahin