Yalova Gazetesi, Mahallenin Muhtarı serisine Armutlu’ya bağlı Kapaklı Köyü’nün Muhtarı Şükrü Tümer ile devam etti. Muhtar Tümer, Yalova Gazetesi İnternet Muhabiri Göktuğ Doğukan Yüksel ile görüşme gerçekleştirdi.

Sermayecik Köyü Muhtarı Adem Gençtav, “60 Yaşında Bir İnsan Ne Kadar Çiftçilik Yapar?” Sermayecik Köyü Muhtarı Adem Gençtav, “60 Yaşında Bir İnsan Ne Kadar Çiftçilik Yapar?”

“5-6 hane çok eskiden Artvin’den gelmiş”

Kendisi ve köyü hakkında bilgi veren Muhtar Tümer, “ Ticaretle ve balıkçılık ile uğraşan köy halkından biriyim. Köyümüz geçimini balıkçılık ile sağlıyor biz de aynı işi yapıyoruz. 1966 yılında Kapaklı Köyü’nde doğdum.  Bu muhtarlıktaki 2. dönemim” dedi. Göç vermeyen bir köy olduklarını söyleyen Tümer, “5-6 hane çok eskiden Artvin’den buraya gelmiş. Zamanında buradan çıkıp tekrar gelenler var ama dışarıdan buraya gelen pek yok. Nüfusumuz 1000’in üstünde, yazın 500-700 kişilik artış oluyor ama diğer köylere göre az artıyor” şeklinde konuştu.

“Taleplerimiz pansuman şeklinde geçiştiriliyor”

Köyündeki su problemi hakkında konuşan veren Tümer, “ Su problemimiz benden evvelde vardı, böyle giderse benden sonra da olacak. Çünkü taleplerimiz pansuman şeklinde geçiştiriliyor. 40 sene önce yapılan bir su hattı var. Biz ne kadar belirli yerleri doldursak da o zamanki şartlarda bu ölçümler net olmadığı için oradan gelen suyu bir araya getirip tamamını akıtamıyoruz, boruların özelliği bitmiş. 40 sene önce bizim nüfusumuz 400-500’ken kurulan altyapı ile bugün 1000 kişiye hiçbir yerde uymayacağı gibi bizde de uymuyor ifadelerini kullandı.

“Devletimizin kolu kırık ile kalp hastasını ayırt etmesi gerekiyordu”

Su sorunlarının çözülmesi için gerekli mercilere başvuru yaptıklarını belirten Muhtar Tümer, “Ölçümleri yapıldı, geleceğiz dediler. Su taleplerimizin olduğu zaman Rize’de büyük bir sel felaketi oldu. En son depremler olunca herhalde devletimiz de kolu kırık ile kalp hastasını ayırt etmesi gerekiyordu” dedi ve su problemlerinin en çok yazın yaşandığını söylerken, “Bizim köydeki su ucuz. Mesela 10 tane hanenin elektrikçisi gelmiş, ödemediği için etrafında borç bulup ödedi. Biz bu talepleri yapamıyoruz. Ödeyemeyen adamın suyunu kesemiyoruz. Bizim talebimiz; Bütün evlerdeki saatlerin kartlı sisteme dönmesi. Hem devletimizin üstünden büyük bir yük kalkar hem de bizlerde rahatlarız. Mesela ben şunu diyebilirim; Sen 10 tonu tüketmişsin. İkinci 10 tonu sana 5 liradan verme şansım yok. Sana 10 liradan veriyorum derim. Bizim halkımız ikinci su 10 lira, üçüncü 15 liraya çıkıyor diye caydırıcılığı görürse evin önündeki patatesi, soğanı ve yolu içme suyu ile sulamaz” ifadeleri kullandı.

“Felaketler bizi durdurdu”

3. dönem için tekrar aday olacağını açıklayan Muhtar Tümer ilerleyen zamanlarda yapmak istediklerini anlatırken, “Bu dağdaki suyu dile getirdik, felaketler bizi durdurdu. Oradaki suyu şeffaf olarak tamamen getirmek istiyoruz. Köy meydanımızdaki köy konağı ihalesi bitirdik, konak yapacağız. Aşağıdaki çocuk parklarının genişletilmesini istiyoruz. Çocuklar ve gençler için spor alanı düşündük ve dilekçesini verdik. Kanalizasyonlarda biraz sorun var. İhtiyaçlarımız var, yok değil. Eski bir köyüz. İnşallah 2024’te verdiğimiz dilekçeler ile taleplerimiz yerine getirilecek” dedi ve son olarak Kapaklı Köyü halkına seslenen Muhtar Tümer, “Köy halkımdan daha duyarlı, daha insiyatifli, daha az tüketimli bir beklentim var. Ben bu suyu ilk geldiğim zaman 350 ton ile köye yettirirken, 1000 tonun üzerine çıkardım, yetmedi. Bir başkasının hakkını gasp etmemek gerekiyor. Sana düşen 50 kilo su ise sen 50 kilo kullanmak zorundasın” şeklinde konuştu.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin