Fiziki çalışmaları tamamlanan Yalova Kent Müzesi'nde çalışmalarda sona gelindi. Birkaç kez açılış tarihi revize edilen Kent Müzesi'nin son olarak 29 Ekim 2012 tarihinde açılacağı belirtilmişti. Müzenin bu tarihe yetiştirilmesi için bir süredir çalışmalarını hızlandıran ekipler çalışmalarını büyük oranda tamamladı.

Kent Müzesi'nin bodrum ve zemin katının teşhir salonu olarak kullanılacağını dile getiren Kent Müzesi Sorumlusu Arkeolog Esra Nigar Irmak, "Zemin kat ve bodrum katta panolarımız olacak. Biz bu kısımları dijital bilgi arşivi gibi düşünüyoruz aslında. Kent müzesi kavramı Türkiye de yeni yeni oturmaya başladığı için etnografya ve arkeoloji müzeleriyle biraz karıştırılıyor. Müzemizde yaklaşık 44 tane panomuz olacak, panolarımızda yine panoların üzerinde metin bilgileri ve görseller olacak. Biz burada daha çok görselliği ön plana çıkarmayı planlıyoruz." dedi. 

Üç kattan oluşan bu binanın bodrum katı ve giriş katı sergi alnı son kat ise süreli sergilerin yapılacağı alan olarak kullanılacağını belirten Irmak “Böylece bu bölümde sürekli yenilik yapıp değiştire bilme imkanına kavuşmuş olacağız. Yani şöyle düşünün siz bir ziyaretçi olarak müzeye girdiğinizde ikinci kez buraya girmek istemeyeceksiniz. O yüzden burayı süreli sergi alanı olarak belirledik ki ziyaretçi tekrardan buraya gelmek istesin ve içeriyi görmek istesin.” diye konuştu. Ayrıca Irmak “İki tane kioskumuz olacak. Kioskun içinde Yalova’yla ilgili bilgiler olacak. Ziyaretçi kiosktan bilgi almak istediğinde her ziyaretçinin bir tane numarası olacak. Ziyaretçiye o numarayı verdiğimiz zaman istediği bilgiyi çıkarken alabilecek. Kioskun içinde Yalova’yla aklınıza gelen her şey yüklü olacak. Yani ekonomisi, sanayisi, sayısal bilgiler, sağlık, sauna, flora, kamu bilgileri, yerel yönetim, hastaneler , telefon numaraları, sağlık ocakları… Bunun gibi bilgileri içeriyor olacak. Bu kioskların gelen ziyaretçilerimize faydalı olacağına inanıyoruz. Çünkü biz burada Yalova’nın dijital bilgi arşivin, tutuyor olacağız.

Onun dışında sekiz tane LCD monitör olacak. Bu monitörlerde bir tanesinde 15 dakikalık Yalova’nın genel belgeseli oynatılacak. Bu belgesellerin çekimleri bitti zaten. Belirli dönemlerde yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar olmak üzere ekibimiz geldi ve çekimlerini yaptı. Belgesellerin montaj aşaması da bitti. Geriye kalan yedi tane belgeselimizi de gruplandırdık. Yalova’nın sanayisi, Yalova’nın tarımı, Yalova’nın tarihi gibi 5-6 dakikalık belgeseller oynatılacak örnek veriyorum tarımı metinsel ve görsel olarak anlattığımızda altına bir LCD yerleştireceğiz o sırada belgesel akışı da olacak. Müzemizin bir bölümünde de Yalova’nın belleğine hitap eden eserleri sergilemeyi düşünüyoruz. Biliyorsunuz anılar paylaşılsın unutulmasın diye bir kampanya başlattık. Bu yüzden bağışlar bizim için çok önemli. Sonuçta bu bağışlar müzenin içeriğini oluşturacak. Şu ana kadar çok fazla bağış almadık ama açıldıktan ve gördükten sonra halkta çok fazla rağbet edecektir. Biz müze için vitrinleri de hazırladık bu vitrinlerin içerisini yenileyebileceğiz, değiştirebileceğiz, tabiî ki sabit kalan eserlerde olacak. Ayrıca Yalova’nın forklorünü betimleyen köşelerimiz olacak bununla ilgili iki adet manken yaptırdık. Bir çiçekçilik bölümümüz olacak bir de dokumacılık bölümümüz olacak. Bir tane dokuma tezgahı bağışı aldık onu sergileyeceğiz ve mankenimizi de halı dokuyormuş gibi betimleyeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilişim