Yalova'da ilk defa, Özel Yalova Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Fatih Kalalı tarafından gerçekleştirilen menisküs onarımı tedavisiyle erken kireçlenmenin de önüne geçilebiliyor.

Menisküs onarımı ve tedavisi ile ilgili bilgi veren Op.Dr.Fatih Kalalı, şu açıklamada bulundu: “Menisküsler diz ekleminde yer alan C şeklinde kıkırdak benzeri yapılardır. Menisküslerin dizimiz içerisinde çok önemli görevleri vardır. Erken kireçlenmenin önlenmesi ve travma öncesi dizin sağlığına tamamen kavuşulabilmesi için Menisküslerin onarılması gerekmektedir.

Günümüzde menüsküsleri korumak biz Ortopedi hekimlerinin birinci öneceliği haline gelmiştir. Menisküs yırtığı oluşurken hastaların geneli ani bir ağrı, batma ya da yırtılma hissederler. Birkaç saat içinde diz ekleminde şişlik ortaya çıkar. Yaralanma şiddetli ise menüsküs yırtıklarında diz ekleminin çapraz ya da yan bağlarının kopması da eşlik edebilir. Daha ileri boyutta ise, yırtık menüsküs parçaları eklem yüzeyleri arasına girerek dizde takılma ve kitlenmelere sebep olur. Menüsküs yırtıklarının tedavisinde genellikle cerrahi yöntem kullanılır.

Bizim hastanemizde sıklıkla kullandığımız teknik, 'Artroskopik Menisküs Tamiri'dir.  Teknik olarak son derece zor ve deneyimli diz cerrahları tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Menisküsün 2/3 dış (eklem kapsülüne yakın) kısmı iyileşme potansiyeli gösterir. Yine bu 2/3 lük dış bölge menisküs fonksiyonlarının % 90 ını yapar. Bu nedenle bu bölgedeki yırtıklar mümkün olduğunca dikilmelidir. Tekniğin avantajı, menisküsün orjinale yakın biçimde iyileşerek uzun vadeli bir diz performansı sağlamasıdır. 

Erken kireçlenmenin önlenmesi ve dizin eski gücüne ve ağrısız durumuna kavuşturulması da önemli avantajları arasındadır. Tekniğin dezavantajları ise hastanın ameliyat sonrası 6-8 hafta koltuk değneği kullanılması gerekmesi, % 10 dikilen yırtığın iyileşmemesi ve eğer hasta spor yapıyorsa  spora dönüşün 3-4 ayı bulmasıdır.  Menisküs onarımı ve tedavisinde ana kural; dikilebilecek tüm menisküs yırtıkları dikilmelidir, alınmamalıdır”
Editör: TE Bilişim