Törene Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Çınarcık Belediye Başkanı Murat Erdoğan, Yalova Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Kayabaşı, İl Sağlık Müdürü Ali Daştan, Halk Sağlığı İl Müdürü İbrahim Dedecan, AKP İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Kamu Hastaneleri Birliği İl Genel Sekreteri Dr. Ahmet Altıner, kamu kurum müdürleri, merkez personeli, hasta yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Rehabiliteyi amaçlayan merkez

Açılış konuşmasını yapan Dr. Ahmet Altıner, insanın bedenen, ruhen ve sosyal olarak tek bir iyilik halinin sağlık tanımı olduğunu dile getirerek, sağlıkta dönüşüm süreci içinde Türkiye genelinde bu tür merkezler kurulduğunu söyledi. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hakkında bilgi veren Psikiyatrist Uzman Dr. Meltem Vural Şenyurt ise Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinin kronik ruhsal hastalığı olan bireylerin daha önce bilinen ilaç, servis, hastane gibi tedavilerin dışında farklı rehabilitasyon programları ile toplumdan izole etmeden tedavi etmeyi amaçlayan bir kurum olduğunu söyledi.

Yalova’daki merkezde 144 kişi kayıtlı

Dr. Şenyurt, Türkiye genelinde 68 Toplum Ruh Sağlığı’nın bulunduğunu kaydederek, Yalova’daki merkezde ise 144 kayıtlı hastanın bulunduğunu, amaçlarının toplumda %1’lik oranı olduğunu belirttiği şizofreni, bipolar gibi rahatsızlık oranlarına sahip olanların kayıt altına alınarak rehabilite edilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Şenyurt, “Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde hastalarımıza iş uğraş terapisi, sosyal beceri eğitimi, hasta yakınlarını bilgilendirme eğitimi, tedavi takip hizmeti verilmektedir . Merkezimize gelemeyen hastalarımızın evlerine gidip ihtiyaçları olduğu tedavi hizmetini vermekteyiz” diye konuştu.  Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde 2 uzman psikiyatrist, 1  psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı ve 1 hemşiresi hizmet veriyor.

Başkan Koçal, “Sağlıklı kent hedefimiz”

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise, Yalova’nın geçmişte Dünya Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olduğunu ve sağlıklı kent hedefini ifade ettiklerini belirterek, Sağlık Örgütünün kent içinde %7 bisiklet yolu hedefini %8,5’la aştıklarını söyledi. Koçal, “Bu da sağlıklı kent, sağlıklı kentleşme, sağlıklı insan için önemli unsurlardan bir tanesi. Ama büyüyen devlet, gerçekten muktedir olan devlet, sadece bilinen kriterlere göre kalkınmışlık ölçüsü değil, farkındalık yaratarak engellisine, ruh sağlığı hastalıklarına gerekli en iyi çözümü üretebilen, bunlara eğilebilen devlet. Geçmişte tarihimizden bildiğimiz kadarıyla şimdi bile nasıl olduğu hala araştırılan ruh hastalıklarına metodlar uygulayan bir milletin evlatlarıyız. Onun için 21.yüzyılda dünyanın güçlü ve lider ülke olmaya aday ülkemizin bu konulara da eğiliyor olması bizim için sevindirici” dedi.


Editör: TE Bilişim