Yalova Gazetesi, “Mahallenin Muhtarı” serisinin bu hafta ki konuğu Kirazlı Köyü Muhtarı Mustafa Temel oldu. Muhabirimiz Duygu Saral’ın sorularını yanıtlayan Mustafa Temel, köyünde ki sıkıntılardan bahsetti.

“En büyük derdimiz su”

Köyünde ki en büyük problemin su olduğuna değinen Kirazlı Köyü Muhtarı Mustafa Temel, “En büyük derdimiz su. Suyumuzu belediyeden alıyoruz. Bazen sorun oluyor belediye suyu veremiyor.  3 gündür su alamıyoruz. Belediyeyi aradığımızda yüksek yerlere su veremediklerini söylüyorlar. Ama öncesinde su geliyordu. Bu için siyasi tarafı da var belediye kazanamadığı yerleri pek önemsemiyor. Belediye beni ve köylümle karşı karşıya getiriyor. Kanalizasyon sıkıntımız da var” ifadelerini kullandı.

“600 yıllık köyde imar yok”

Köyündeki herkesi çok iyi tanıdığını dile getiren Muhtar Temel, “Köyümüz dışardan çok göç alıyor. Tercih edilme sebebi ise Yalova’ya yakın olmamız ve yüksekte olmasından tercih ediliyor. Köyümüzde kiralık ev çok azdır fakat 3 bin lira civarında olduğunu biliyorum. Ulaşım sıkıntımız yok. Çünkü her saat başı minibüs kalkıyor. Kentsel dönüşüme giren bir binamız yok. Riskli binamızda pek yok diyebiliriz. 99 depremini yaşadıktan sonra herkeste bir tedirginlik oluştu. Köyümüzde imar yok. 600 yıllık köyde imar yok. Yalova’nın en eski 6 köyünden birisiyiz. Bugün köy içinde vatandaş ev yaptıracak ama imar olmadığı için izin verilmiyor. 400 hanelik köyde şu anda ev yapmanız mümkün değil. İnsanlar yapıyor ama cezada yiyorlar. Güvenlik ile ilgili bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

“Bölgemizde sağlık ocağı yok”

Temel, köyünde ki eksiklerden şöyle bahsetti: “Köyümüzde bu sene okulumuzu açtık. Çocuklarımız daha önceleri taşımalı sistemle gidiyordu. Yalova’da okuyorlardı. Bu sene hem ana sınıfı hem de ilkokulu açtık. Okulumuz yeterli. Ama bölgemizde sağlık ocağı yok. Haftada bir gün doktor gelir, hastaları ziyaret eder. Muayene olur, ilaçlarını yazdırırlar.

Eski Yalova’yı daha çok özlediklerini söyleyen Muhtar Temel, şunları kaydetti: “Yalova’ya işimi halletmeye gidiyor ve hemen evime dönüyorum. Eskiden sahile gider çayımızı içerdik. Şu anda Yalova bitik. Yalova’nın sahilinde gezemem ve hiç gitmek istemiyorum. Çünkü yabancı çok fazla ve rahatsızlık duyuyorum.” 

“Muhtar, köylünün hizmetçisidir”

Muhtar köylünün hizmetçisidir diyen Muhtar Temel, “Muhtar köyün her şeyi ile ilgilenir. Sadece muhtar olmak için olduysan o iş çok kolaydır. Biz, ihtiyacı olan tüm vatandaşlarımızın yanındayız” dedi. Köy muhtarı ile mahalle muhtarı arasındaki farklardan bahseden Temel, “Mahalle muhtarlığında sabah 09:00’da ofisi açar, akşam kapatır gidersin. Köy muhtarlığı öyle değil. Su, elektrik, kanalizasyon, internet kısacası her şeyiyle sen ilgileniyorsun. Bizim işimiz çok zor” ifadelerine yer verdi.

Güneyköy Muhtarı Erhan; Köyümüzün Çeşmesi Sultan Reşat Han Tarafından Yaptırılmış Güneyköy Muhtarı Erhan; Köyümüzün Çeşmesi Sultan Reşat Han Tarafından Yaptırılmış

MUHABİR: DUYGU SARAL

KAMERAMAN: RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Rümeysa Şahin