5 Kasım 2017 günü, sabah saat 10.00 civarında, Kaytazdere sahilinde Deniz Yıldızı kafeteryada, TEMA VAKFI’nın 25 . kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde bir büyük buluşma yaşandı. Bu buluşma, TEMA Yalova Temsilciliği ve Yalova Musıki Derneği ve bazı gönüllü çevreciler vardı. Buluşmada Yalova Musıki Derneği mensupları olarak, TEMA Vakfının çalışmalarını desteklemek gayesi ile oluşturduğumuz birliktelik çerçevesinde toplu olarak üyelik başvuru formlarımızı Tema Yalova temsilcisi sayın Faruk TEZCAN’a teslim ettik.

Çevre duyarlılığına dikkat çekmek , çevresel sorunların çözümü için uğraş veren kurumlara destek olmak, havaya, suya , yeşile ve hepsinden önemlisi tarımsal değer taşıyan toprakların korunması için güç birliği oluşturmak gayesi ile yaptığımız bu girişimin, zaman içinde büyük yansımaları olacaktır. Musıki Derneği bünyesinde çekirdek kadronun bu girişimi diğer üyelerin katılımı için örnek olacaktır. Bu örnekleme öğrencilerimize ve velilerimize kadar uzanıp halka, halka yayılıp genişleyecektir. Karanlığa ışık tutmak yönünde çok önemsediğimiz hayırlı bir çalışma başlattık.

Yalova, Allah vergisi ,çok kaliteli, ALTIN kadar değerli ( ALTINOVA ) topraklara sahiptir. Bilir misiniz ? Türkiye’nin en kaliteli elmaları Yalova’da yetişirdi . Şimdi o elmaların yetiştiği bahçelerin neredeyse tamamı apartman dairesi oldu. Peki bu bahçeler yok olunca aynı kalitede elmayı başka yerlerde yetiştirme şansı var mı ? Yakın gelecekte yurdumuzun en güzide Kivilerinin yetiştiği bahçelerin akıbeti de aynı olacak gibi. Bizler evleri ve yapıları kıraç alanlara yapsak ve bu kaliteli topraklarımızı tarımsal amaçlı koruyup, kullansak daha akıllı davranmış olmaz mıyız ?

Ben bunu, aynen ‘’ Altın yumurtlayan tavuğu kesen ‘’ adamın davranışına benzetiyorum. Düzenli olarak üretim yapılabilecek bir toprağı bir seferlik rant uğruna feda edebilen sivri zekalılarımızla ne kadar övünsek azdır. Yalova’yı yönetenler , Atatürk’ün bağışladığı Tiğem arazileri olarak adlandırdığımız Atatürk Devlet Üretme Çiftliğinin 1. Sınıf tarım arazilerini resmen katletti. Deprem sonrası çadır kent, geçici prefabrik konutlar ve son olarak Süs bitkilerine tahsis edilen alanlardaki cânım topraklarımız mıcır ile kaplanıp yok edildi. Toprak Dede Hayrettin KARACA’nın feryadlarına kulak asan olmadı.

TEMA gönüllü sayısı 650.000 ‘i aştı, ilimizde de bu duyarlılığı arttırabilirsek elimizde kalan son toprakları koruma şansımız olabilir. Şehir Plancısı Ergüder FALAY’ın , mimar Özlem AKMAN’ın ve Yalova Üniversitesinden öğretim görevlisi arkadaşların katılı ile daha bilinçli çalışmalar yapılabilir.

Dünyada en kıymetli varlığımız analarımızdır, ana demek , hayat demektir, ana demek şevkat demektir, ana demek aş demektir, ana demek su demektir , ana demek sevgi demektir , ana yoksa hayatta yoktur. Allah insanı topraktan karattı . Anaların anası aslında TOPRAKTIR… Toprak varsa bizde varız…Değerlerine sahip çıkan bütün arkadaşlarımızı TEMA vakfına gönüllü üye olmaya davet ediyorum.

Hey Yalova, bilir misin TOPRAK DEDE Yalova’ da Samanlı köyünde yaşıyor, 90 yıllık yaşamını toprağa adadı ve bu kente muhteşem bir ARBETRUM inşa etti. Gidip görmediysen yazıklar olsun sana. Dünyanın dört bir yöresinden kendi imkanları ile binlerce ağaç getirtip bu topraklara dikti ve bu şehirde yaşayan insanların birçoğunun bundan haberi yok. Geçtiğimiz 5 Haziran Dünya Çevre Gününde kapısını çalan olmadı . Bu şehirde yöneticilik yapanlar utansın…