Kulübün antrenörü Engin Tekin, 250’den fazla sporcuyla haftanın her günü sabahın erken saatlerinden itibaren kürek çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
1986 Sinop doğumlu Engin Tekin, spora 6 yaşında judo ile başladıktan sonra tekvando ile devam etmiş, ardından yaklaşık 15 yıl boyunca kürek sporcusu olarak aktif kariyer sürdürmüş. Son 3 yıldır da kürek antrenörlüğü yapan Tekin, 2023 yılı sonunda kulüple anlaşarak Yalova’da göreve başladığını ve 2024 Ocak ayı itibariyle de tam kapasiteyle çalışmalara başladıklarını belirtiyor.
“Yalova, denize en uzun kıyısı olan şehirlerden biri olmasına rağmen su sporları adına hiçbir faaliyetin olmaması bizi harekete geçirdi,” diyen Tekin, “Şu anda Yalova’da aktif olarak faaliyet gösteren tek kürek kulübü biziz,” diye ekliyor.
250'yi Aşkın Kürek Tutkunu
Kulüpte 9 yaşından itibaren her yaştan katılımcıya açık bir sistem uygulanıyor. Tekin, “Şu an hobi amaçlı gelen 250 sporcumuz var. Küçük yaş grubunda da 7-8 kişilik bir ekibimiz mevcut,” dedi. Sabah 05.00’te başlayan antrenmanlar saat 11.00’e kadar sürüyor.
Kürek sporuna başlamak isteyenlerin yüzme bilmesi gerektiğini, ancak teknelerde can yeleği zorunluluğunun da uygulandığını belirten Tekin, antrenmanların kademeli olarak ilerlediğini ifade ediyor:
“İlk derste birebir antrenörle iki kişilik teknelerde temel hareketler öğretiliyor. İkinci derste yön verme, ani frenleme gibi teknikler ekleniyor. Dördüncü derste ise tek kişilik tekneye geçiliyor ve belirlenen rota üzerinde tek başına kürek çekiliyor.”
Yalova Sahili Yarışlar İçin Uygun
Yalova’nın kıyı şeridinin kürek yarışları için son derece uygun olduğunu vurgulayan Tekin, hedeflerinin yalnızca bireysel gelişim değil, aynı zamanda Yalova’yı ulusal yarışmalarda temsil etmek olduğunu söylüyor:
“Amacımız, Yalova’yı Türkiye Kürek Federasyonu'nun düzenlediği yarışmalarda temsil etmek ve bu yarışların bir kısmını Yalova'ya alabilmek. Sapanca, Ankara, Adıyaman, Van, Çanakkale gibi şehirlerde etaplar düzenleniyor. Biz de Yalova sahillerinde bu organizasyonları gerçekleştirmek istiyoruz.”
İstanbul, Bursa ve İzmit'ten Katılım
Yalova’nın çevre illerden gelen kürek tutkunları için de cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Tekin, İstanbul, Bursa, İzmit, Karamürsel, Çınarcık ve Armutlu’dan haftasonları sabah saatlerinde gelen sporcular olduğunu belirtti.
“Sabahın beşinde burada suya çıkmak için randevu oluşturuluyor. İnsanlar heyecanla bekliyor. Yani artık farkındalık oluştu, bu spor Yalova’da kendine sağlam bir yer edinmeye başladı.”
13 Kilometrelik Antrenman Rotaları
Kürek eğitimleri belirli rotalar üzerinden kademeli olarak ilerliyor. İlk etapta 800 metrelik alanda başlayan dersler, zamanla 1000 metrelik parkurlara, ardından ise yaklaşık 13,5 kilometreyi bulan rotalara uzanıyor. Yalova Anıtlar bölgesi, Aşıklar Köprüsü, Setur Marina ve Yürüyen Köşk güzergâhı, antrenmanların temel parkurları arasında yer alıyor.
Son olarak Tekin, Yalova halkını su sporlarıyla tanışmaya davet ediyor:
“Biz buradayız, sabırsızlıkla Yalova halkını bekliyoruz. Kürek sporu hem fiziksel hem zihinsel olarak muazzam bir branş. Suya bir kez çıkan bir daha vazgeçemiyor.”