Yalova’da en çok merak edilen müzeler nereler? Yalova’nın müzeleri nereler? Müzelerin konusunda öncelik vermeniz gereken Yalova’nın müzeleri nerede? İşte hepsi bu haberde.

Geçtiğimiz 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü olarak kutlandı. Müzeler haftası boyunca Yalova’nın müzeleri nereler, hangi müzeye öncelik vermeleri, müzelerin konsepti ne merak konusu olurken, Yalova geçtiğimiz 3 ay içerisinde 2 tane birbirinden özel müzelerine kavuştu. Bu müzelerden biri Altınova Kent Müzesi, Altınova Belediyesinin binasında kendine yer buldu. Geçtiğimiz günlerde resmi açılışı gerçekleşen ve beraberinde atölyelerinde kurulması planlanan kendine Yalova’nın en önemli odası olan YTSO’nun binasında yer bulan, M. Ahmet Turna Yoğurt Müzesi oldu. 

Çınarcık Karadeniz Şenliklerine Geri Sayım! Çınarcık Karadeniz Şenliklerine Geri Sayım!

Ülkemizde 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Müzeler Haftası" 2011 yılından itibaren tüm üye ülkelerde olduğu gibi 18 Mayıs'ta "Müzeler Günü" olarak kutlanmaya başladı. Yalova’da müzeler haftası nasıl etkinliklerle geçti. Altınova Deniz Feneri Müzesi Gezisi, Sergi Anıt Ağaçlar Fotoğraf Sergisi, Kağıt Atölyesi, Altınova Dilburnu Deniz Feneri Müzesi Gezisi, Fotoğrafçılık ve Görsel Kültür Sergisi, çocuklara yönelik Karagöz Kültürel Miras Yüzsüz Deli Hırsız video sunumu, Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi Açılışı gerçekleşti.

Yalova Müze Neler Yürüyen Köşk Belediye

Yürüyen Köşk

Yalova’nın en önemli simgelerinden biri haline gelmiş olan Yürüyen Köşk, 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyaretçilere açılmıştır.

Köşk, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya geldiğinde konakladığı ikamet adreslerinden biri olmasının yanında adından da anlaşılacağı üzere özel bir olaya da ev sahipliği yapmıştır.

Yürüyen Köşk, yapımı sırasında yanındaki çınar ağacının dallarının kesilmesini engellemek amacıyla Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla 4.80 m. civarında çınar ağacından raylar üzerinde kaydırılarak uzaklaştırılmasıyla “Yürüyen Köşk” ismini almıştır.

Yalova Müze Termal Atatürk Köşk

TBMM Termal Atatürk Köşkü

1929 yılında, Atatürk'ün emriyle Prof. S. Hakkı ELDEM tarafından 38 günde yapılmıştır. İki katlı tamamen ahşaptır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında hükümetin yaz dönemi çalışmalarını yaptığı yer halini almıştır. Birçok önemli karar burada alınmıştır. Serbest Fırkanın kurulması, Yerli Malı Haftası gibi...

Ayrıca Atatürk Köşkü Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayında vefatından önce son günlerini geçirdiği yer olması yönünden de önemlidir. 1984 yılında yapılan restorasyondan sonra müze olarak hizmete açılmış ve günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.

Yalova Müze Atatürk Çocuk Tigem

Atatürk ve Çocuk Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmış evlerden olması sebebiyle Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.11.2007 tarih 193 sayılı kararı ile tescil edilen Tigem Atatürk Köşkü  Baltacı Çiftliği köşkü olarak da bilinmektedir. Yürüyen Köşkü yaptırmadan önce kullandığı bir yapıdır. Restorasyonu 2013 yılı Şubat ayında başlamış olup, 2014 yılı Temmuz ayında tamamlanmıştır.

Atatürk ve Çocuk Müzesi  30 Ağustos  2014 tarihinde ziyarete açılmış olup,  müzenin tefrişatı  klasik Atatürk Müzelerinin dışında modern müzecilik anlayışına uygun olarak  ilköğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların  ilgisini canlı tutan tasarımlardan oluşmaktadır.

Yalova Müze Kent Gezilecek Yerler

Yalova Kent Müzesi

Yalova’nın 1900 yılında kaza(ilçe) olması nedeniyle, idari olarak oluşturulan yeni büroların da içinde bulunduğu bir kaymakamlık binasının yapımına ihtiyaç duyulmuştur. 1900 yılında ihtiyaç nedeniyle yapılması istenen Yalova Hükümet Konağı, 1908 yılında hizmete açılsa da tam anlamıyla 1913 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Yalova tarihinin ve kentsel hafızasının geleceğe taşınması amacıyla, Hükümet Konağı’nın Kent Müzesi olarak kullanımına ilişkin proje Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi’nin ortak kararıyla hazırlanmış ve Yalova Belediyesi’nin koordinasyonunda uygulamaya geçilmiştir. Yapılan tüm çalışmalar sonucunda Yalova Kent Müzesi 15 Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.

Yalova Müze Ibrahim Müteferrika Kağıt Rdkm

Yalova İbrahim Müterferika Kağıt Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi belgelerle varlığı kanıtlanabilen ilk kağıthanesi İlimiz Yalova’ya bağlı Elmalık Köyü’nde kurulmuştur. İlk Matbaacımız olan İbrahim Müteferrika tarafından çalıştırılmış olan bu kağıthane o dönem tamamen ithal bir ürün olan kağıdın yerli üretimini gerçekleştirmiş olması bakımından önemlidir.

Bu müzede Kağıdın Tarihi, Üretimi, Korunması, Kağıt Sanatları, Türkler ve Kağıt, Kağıt Sanayii, Kitabın ve Kütüphaneciliğin Tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panolarının yanısıra oluşturulan üretim atölyesinde ziyaretçiler kendi kağıdını üretebilecekler.

Yalova Müze Altınova Deniz Fener

Altınova Deniz Feneri Müzesi

Fransızlar tarafından 1863 yılında yapılan ve Osmanlı dönemi yapısı olan Dilburnu Deniz Feneri, yaklaşık 150 yıl boyunca Marmara Denizi'nde gemilere yol gösterdi.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2009 yılında tescili yapılan fener, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek müzeye çevrildi.

Son fener çalışanı Fethi Gündoğdu'nun desteğiyle orijinal malzemeler kullanılarak aslına uygun restore edilen fener, şimdi son dönemin fener yaşantısını ziyaretçilerine aktaracak.

Altınova Kent Müzesi

Altınova verimli topraklara sahip, sahil şeridi ile Marmara Denizine sıfır konumda kurulmuş, İstanbul, Kocaeli, Bursa üçgeninin ortasında bir ilçe.

Antik çağın hac ve ipek yollarının kesiştiği bölgede bulunan Altınova, Evliya Çelebi’nin de seyahatnamesini yazmaya başladığı ilk ziyaret yeri.

Altınova doğal güzellikleri, samimi ortamı, tarih ve kültürü ile İstanbul’a, Bursa’ya, Kocaeli’ye oldukça yakın. Müze, bölgenin zengin tarihini sergileyerek kültürel mirası ön plana çıkarıyor.

Yalova Müze Yoğurt Turnalar Ytso

Muzaffer TURNA Yoğurt Müzesi

Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün onayı ile 4 Ocak 2024 tarihinde tescillenirken, resmi açılışı ise YTSO binasında gerçekleştirildi. Yalova’da ürettiği Turnalar yoğurdunu 62 yıl boyunca bir marka haline getiren 1938 Yalova doğumlu olan ve geçen ay 20 Ocak 2024’te hayatını kaybeden Yalova’nın çınarlarından Muzaffer Ahmet Turna’nın adı Türkiye bir ilk olan Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi’nde yaşatılacak. 

Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) binasında hizmet veriyor.

Altınova Karadeniz Global Park Ulaşım Araçları Müzesi

Muhabir: Duygu Saral