yalova-yeni-yasam-engelli-dernek-turkiye-spastik-federasyon-yerel-secim-aciklama-talepler (2)31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlere az bir zaman kala Yalova’da siyasal faaliyet yürüten partiler seçim çalışmalarına son hızda devam ediyor. Partiler adayları ile birlikte Yalova’da yaşayan vatandaşlarla bir araya geliyor, projelerini anlatıyor ve oylarını istiyor. Partilerin seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettikleri sivil toplum kuruluşlarından biri de Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği… 1995 yılından itibaren Yalova’daki engellilerin en büyük sesi olan dernek 31 Mart Yerel Seçimlerinde “proje sizden, oy bizden” diyecek.

Yalova Yeni Yaşam Engeliler Derneği’nin eski Başkanı olan ve aktif olarak Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu’nun Başkanlığı’nı yürüten Murat Arslanhan, Dernek Binası’nda yerel seçimler ve engellilerin yaşamları kapsamında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Dernek Başkanı Lale Dondurmacı da eşlik etti.

“Engelliler için neler yapmak istiyorsunuz?”

yalova-yeni-yasam-engelli-dernek-turkiye-spastik-federasyon-yerel-secim-aciklama-talepler (1)Açıklamasına Yeni Yaşam Engelliler Derneği’nin 1995 yılından itibaren Yalova’da aktif olarak faaliyet yürüttüğünü hatırlatarak başlayan Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkan Murat Arslanhan, “Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile iş birliği içerisinde yerel ve ulusal düzeyde yürütüyoruz. Yaklaşan yerel seçimler, toplumumuz için çok önemli. Bizim beklentilerimiz var. Şimdiden bazı şeyleri dile getirelim. İlerleyen günlerde masaya yatıracağız” dedi. Ulusal düzeyde aldıkları kararın yerel düzeyde uygulanması gerektiğini söyleyen Arslanhan, “Bunlardan biri erişilebilirlik, biri istiham, biri eğitim, biri sağlık… Bunların hepsi bir politika ve hepsinin hayata geçmesi lazım. Yerel seçimler geldi, çattı. Bizim Türkiye’deki belediyelerin tümünden beklentimiz var. Tabi ki en başta Yalova’daki belediyelerden beklentimiz var. Altınova’dan Armutlu’ya tüm ilçelerde, tüm beldelerden beklentimiz var. Tabi yerel seçimlerin bir ayağı belediyeler değil, köylerimiz ve İl Genel Meclisi’miz de var. Sonuç itibariyle engellilik hayatın içerisinde olan bir olgu. Ne kadar şehir merkezinde yaşayan engelli var ise o kadar da kırsalda yaşayan engellilerimiz var. O yüzden yerel yönetici olma konusunda neden talepkarlar, engelliler konusunda ne yapmak istiyorlar? Bunları duymak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Engelsiz bir kent, engelsiz bir Türkiye için neler yapacaksınız?

Aday olan belediye başkanlarına sorularını sıralayan Arslanhan, “Erişilebilirlik konusunda ne düşünüyorlar, istihdam konusunda ne düşünüyorlar, bakım konusunda ne düşünüyorlar, eğitim konusunda ne düşünüyorlar, destek teknolojisi konusunda ne düşünüyorlar ve spor konusunda ne düşünüyorlar? Biz bunları duymak istiyoruz. Bundan önceki seçimlerde biz bu konular üzerine gidip daha sonra seçimden sonra ziyaret edip, ne yapabiliriz şeklinde istişareler yaptık ve çalışmalara katkı sunmaya çalıştık ama şimdi tarzımızı değiştiriyoruz. Diyoruz ki sahaya çıktığınız zaman neler yapacağınızı bize projelendirin ve ikna edin. Proje sizden, oy bizden diyoruz. Engelsiz bir kent, engelsiz bir Türkiye için neler yapacaksınız? Ulaşım stratejiniz ne? Mimari eksiklikleri nasıl gidereceksiniz? Mesleki eğitimde ve istiham da neler yapabileceksiniz? Ergoterapi konusunda neler yapacaksınız? Sosyal hayata katılım konusunda neler yapabilirsiniz gibi bazı şeyleri bize açıklamanız lazım” şeklinde konuştu.

“Onlara göstereceğimiz yol haritasından faydalansınlar”

Koçal: Yıllar Sonra Haklılığımız Anlaşıldı Koçal: Yıllar Sonra Haklılığımız Anlaşıldı

Yıllardır yerel yönetime talip olanlara yenilikçi sosyal politikanız var mı sorusunu sorduklarını belirten Arslanhan, “Bize eskileri kes, kopyala ve yapıştır yeter mi diyorsunuz? Kenti iyi biliyor musunuz, bunu iyi analiz edebildiniz mi? Bizden bu konuda destek isteyecek misiniz yoksa bizle birlikte STK ile mi çalışacaksınız, yoksa “ekibimiz hazır, her şey yolunda mı” diyorsunuz? Biz şöyle bir öneri getiriyoruz ki bunu da yapacağız; Arkadaşlara biraz süre vereceğiz. Çünkü ekiplerini yeni oluşturuyorlar. Seçimlere 1 ay kala Mart ayının başında belediye başkanlığına talip olan tüm başkanlarımızı ayrı ayrı söyleşiye davet ediyoruz. Ne yapılacaksa bize anlatılsın, sorgulayalım ki seçimden sonra engelliler için yapılanları en düzeye taşıyalım. Biz buna açığız. Hep kendileri anlatsın hem de onlara göstereceğimiz yol haritasından faydalansınlar. Biz bu söyleşileri bütün paydaşları davet ederek yapmak istiyoruz. Söyleşiye bizim ailelerimiz nazarında katılan herkes bu işi sorgulayacak ve tatmin olan, o kişiye oyunu seve seve, isteye isteye verecek. Çünkü ailelerimizin kaliteli yaşam beklentisi var. Biraz daha kendilerine sunulan imkanların daha iyi ihale getirilmesi, çocuğunun mesleki eğitimi, istihdamı, ulaşılabilirliği, toplu taşıması ve çocuğunun daha çok spor yapmasını isteyen bir aile için ne önereceksiniz? Biz bunları şimdiden dile getirmek istiyoruz. Derdimiz engelsiz bir Yalova ve engelsiz bir Türkiye. Biraz daha yere sağlam basan projelere ihtiyacımız var. Hayal satmadan, gerçekçi, uygulanabilir projeler istiyoruz. Zaten ulusal düzeyde aldığımız kararlar yerelde uygulandığı zaman engellilerin yaşam kalitesi belirli bir düzeye ulaşacaktır” dedi.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz