Yalova Gazetesi’nin en önemli serilerinden biri olan “Kısa Kısa Siyaset”, program hayatına son hızıyla devam ediyor. Serimizde Yalova’nın en önde gelen siyasi figürlerini siz değerli takipçilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz ve cevaplanması merakla beklenen soruları yöneltiyoruz. Serimizin son konuğu ise Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Yalova Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen Mehmet Gürel oldu. Gürel, kendisi ve seçim süreci hakkında merak edilenleri Yalova Gazetesi aracılığıyla kamuoyuna anlattı.

“Siyasete girişim kaçınılmazdı”

İlk olarak kendini tanıtan Gürel, “1975’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Yalova’da gördüm ve daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir Planlaması bölümünü bitirdim. İlerleyen dönemde de İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans programını tamamladım. Uzun yıllar şehir plancısı olarak çalıştım. Proje geliştirme, planlama, kentsel dönüşüm gibi konularda ticari ve akademik çalışmalar yaptım. Evliyim ve 1 çocuk babasıyım. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarda ve STK’larda görev aldım. Cumhuriyet Halk Partisi’nde uzun yıllardır değişik kademelerde görev yaptım” dedi. Uzun zamandır siyasetin içerisinde olduğunu söyleyen Gürel, “14 yıl önce CHP’de İl Başkan Yardımcılığı göreviyle başlamıştım. Daha önce Üniversite zamanında da siyasi faaliyetlerim oldu. 2014 seçimlerinde Belediye Başkan Aday Adaylığı, daha sonra Milletvekili Aday Adaylığı ve adaylığı, en sonda da İl Başkanlığı gibi değişik pozisyonlarda görev yaptım. Hem mesleki olarak hem de kimlik olarak yerelin veya ülkenin sorunlarını düşünen, bunların sohbetini yapan bir insan olarak siyasete girişim benim için kaçınılmazdı” şeklinde konuştu.

“Yapacağımız şeyleri belirledik”

Belediye Başkanı adaylığı ve Yalova Belediyesi’nin mevcut durumu hakkında görüşlerini açıklayan Gürel, “Bir öncelik planlaması yapmanız gerekiyor. Bu yola çıkarken neyi öncelikli olarak yapacağınız, hangi bütçeyle, hangi personelle, nasıl bir ekiple ve vizyonla yapılması gerektiği konusunda plan yapıyorsunuz. Bizde kendi yaklaşımlarımızı bir plan dahilinde sunuyoruz. Bilmediğimiz ve yaşamadığımız detaylarda olabilir. Göreve geldiğimiz de zaman güncel olarak göreceğiz. Mesela, mali döngü hakkında %100 doğru bilgi sahibi değiliz. Yalova Belediyesi belli borçları olan bir kurum. Hiç borcumuz yok dedikleri gibi bir belediye değil. Bu bağlamda ilk önce o mali döngüyü kendi planlayacağınız bütçeyle örtüştürmeniz lazım. Biz aday adaylığı ve adaylık sürecinde bunun ana taşlarını oluşturduk ve başlıklarını belirledik. Kentsel dönüşüm, ulaşım, sosyal hayatta yapacağımız şeyleri aşağı yukarı belirledik. Benim bilmediğim idari döngüyle alakalı bazı ufak detaylar da var. Onları da beraber, doğru bir şekilde harmanlayarak yatırım ve yönetme mantığımızı eyleme geçireceğiz. Bu konularda da çok çalıştığımız için biz de ayağı yere basmayan bir düşünce yok. Her şeye hazırlıklıyız. İnşallah bu görevi aldığımızda sağlıklı bir başlangıç yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Matematiksel olarak dezavantaj yaratır”

Millet İttifakı bileşenlerinin Yalova Belediye Başkan Adayları çıkartıp, Milliyetçi Hareket Partisi’nin AK Parti’yi destekleme kararlarının kendisi için dezavantaj yaratıp yaratmayacağı sorusuna cevap veren Gürel, “Matematiksel olarak muhakkak dezavantaj yaratır. Matematiksel olarak yaratmaz kim diyebilir? Bir bütünü parçalarsanız, bütünden daha küçük parçalar oluşur. Fakat bunu aşan toplumsal bir durum var. Yalova gibi birçok ilde ikili bir denklem oluşuyor. Yani iktidarı destekleyenlerin iktidar adayının etrafında kümelendiği muhalefeti destekleyenlerinden muhalefet adayının etrafında kümelendiği gibi bir kutuplaşan siyasi ortam oluşuyor. Bu çok doğal. Çünkü kazanma ihtimali olan bu iki parti ön plana çıkıyor. Böyle olunca, başka bir partiye gönül vermiş olsa da veya o ideolojiye kendini hissetse de vatandaşlar, oyunun boşa gitmemesi için kendini en yakın hissettiği tarafa doğru oyunu yönlendiriyor. Yalova’da da bu kutuplaşma yıllardır var. Burada daha az oy oranı olan partilerin aday çıkarması bu durumu konuşulduğu kadar güçlü etkileyen bir şey değil. Ama muhakkak etkisi vardır. Bizde bu olumsuz etkiyi azaltmak için olabildiğince gayretli çalışmalar yapıyoruz. Zaten sloganımızı biliyorsunuz, “Yalova Birleşiyor, İşin Ehli Geliyor” derken Yalova’yı değişik görüşlerden ve herkesin temsiliyetini sağlayarak çalıştığımız bir kadroyla ve anlayışla yönetme gayretimiz var. Dediğiniz sorunu aşmak için biz baştan bu stratejiyi belirledik. Biz Yalova’yı birleştiriyoruz ve her geçen gün daha da birleşmeye devam ediyor. Mevcut iktidar partisinin temsilcisi ve onun beraber olduğu partinin ekiplerine karşı güçlü bir yarışa giriyoruz. Yalova halkı siyaseti bilir ve olması gerekeni yapar. Biz bu süreçte o olması gereken olmaya çalıştık” dedi. 

“Belediye’nin iktidar partisinden olması neye yaradı?”

Cumhurbaşkanının, merkez ve yerelde aynı iktidarın olması gerektiği ve aksi durumda hizmetin gelmeyeceği söylemine cevap veren Gürel, “Sayın Cumhurbaşkanının bu vurgusuna göre şekillenen bir dünya yok. En azından bunu Yalova için söyleyebilirim. Sayın Cumhurbaşkanı daha önce doların da 10 lira olmayacağını ön görüyordu, hatta öyle olduğunu söyleyenleri zamanında hapse attı. Ama dolar 33 lira oldu. O yüzden onun öngörülerine göre her şey şekillenecek algısı yanlış olur. Bir siyasi gerçeği vurgulamak istiyorsa bu yöre yine bunu yalanlar. Çünkü burada neredeyse 5 yıldır yapılmaya başlanacağı söylenen ama yapılmamış NATO yolu var. Yapılmasına rağmen İnşallah çökmez diye her gün dua ettiğimiz hastane yatırımı var. Yıllardır yapılmayan barajlar ve göletler var. Bayraktepe Mahallesi için ben 4 yıldır 50 kere video çektim ve 30 kere demeç verdim. Onlarca yamuk duran bina var. Ben hükümetin ya da devletin temsilcisinin sözlerine itibar etmem için bu tür sorunların burada oluşmamış olması gerekir. Yalova Belediyesi Ak Parti’nin. Gerçi halkın seçtiği bir Belediye Başkanı yok. Biliyorsunuz Belediye Başkanımız görevinden uzaklaştırıldığından dolayı Belediye Meclisi’nde AK Parti ve MHP çoğunluğu olduğu için seçilmiş kişi var. Yani iktidarın mensubu… İktidarın mensubu olmasının bugüne kadar Yalova’ya nasıl bir yatırımsal faydası oldu ki?  Kocaeli Belediyesi’nden asfalt almanın dışında ne oldu bilmiyorum. Ben onu gözlemleyemedim veya yaşayamadım.  Eğer bunu tam tersi olsaydı ve devletin imkanlarının adil bir şekilde Yalova’ya geldiği ve bu iktidar kadrosuyla gözlemleseydim, “İktidar partisinden olmak Yalova’ya şöyle yatırımların gelmesine sebep oluyor” derdim. Tam tersi oldu. Yalova her zamankinden daha pis, her zamankinden yolları ve kaldırımları daha bozuk, her zamankinden sosyal ve kültürel hayati fakir, her zamankinden yaşaması daha az keyifli bir memleket haline geldi. Yalova’nın ilçe halini özleyen on binlerce insan var. Eğer böyle bir şey gerçek olsaydı ne Ekrem İmamoğlu, ne Mansur Yavaş ne de Yılmaz Büyükerşen muhalefet partilerinin Belediye Başkanları olmasına rağmen bu kadar öne çıkamazlardı” ifadelerini kullandı.

Görüşmemizin ilerleyen kısmında Mehmet Gürel Yalova için gerçekleştirmek istediği projeleri anlattı.

İşte o projeler;


Kentsel Dönüşüm

Değiş Tokuş İmkanı:
Vatandaşlar mevcutta oturdukları eski dairelerini, bina veya ada bazında birlikteliklerle rezerv alandaki yeni dairelerle değiştirebilecekler. Böylelikle; Mevcut yapı adaları içerisinde boşalan alanlarda otopark, çocuk bahçesi vb. yapılabilecek.


Hedef 5 Bin Konut:
Belirlenen rezerv alanlarda yerel mimariye uygun olarak ilk etapta 5 bin konut inşa edilecek. Bu konutların kiraları güncel kira bedellerinin yaklaşık yarısı kadar olacak.


Kentsel Dönüşüm Master Planı:
Güvenli ve afetlere dayanıklı yerleşimler için Yalova Kentsel Dönüşüm Master Planını hemen hazırlanıp uygulamaya sokulacak. Kentsel Dönüşüm Master Planı ile öncelikle riskli bölgeler belirlenecek. Belirlenecek rezerv alanlarda dayanıklı yerleşim alanları oluşturulacak. Yerinde ve ada bazında dönüşümlerle çevreye duyarlı yaşam alanları yaratılacak.


Yeşil Mahalleler:
Yeni imara açılması gereken alanlar; Planlama safhasından başlanarak “toprağa, ağaca, suya, havaya duyarlı, enerji ve atık kontrolünün sağlandığı ve “Akıllı Şehir” uygulamalarının faaliyete geçirildiği Yeşil Mahalleler olarak tasarlanacak. 


Bu Alanlarda;
Su Tasarrufu(Gri Su Kullanımı, Yağmur Suyu Yönetimi)
Enerji Yönetimi(Güneş Panelleri, Akıllı İklimlendirme, Akıllı Aydınlatma)
İnsan Odaklı Ulaşım(Yaya, Bisiklet, Elektrikli Araçlar)
Atık Yönetimi(Çöp Bacası, Akıllı Atık Yönetimi)
gibi teknolojilerin özellikle kullanılması zorunlu hale getirilecek. 


Kira Mağduriyeti:
Dönüşüm sürecinde kira sorunun ortadan kaldıran, kamu-özel iş birliğinde “ekonomik döngü modelleri” oluşturulacak. Kentsel Dönüşüme katılan vatandaşlar eskiden oturdukları dairelerin inşası sürecinde(yaklaşık 18-24 ay) rezerv konut alanında aylık 7 bin 500 ile 10 bin Türk Lirası arasında bir bedelle daire kiralayabilecek.


Kentsel Yaşam

Fuar Kongre ve Kültür Merkezi:
Tüm Yalovalıların kültür ve sanatla buluşması için Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi yapılacak. İçinde 2 bin kişilik Çok Amaçlı Gösteri Merkezi, Müze, Sanat Galerileri, Gençlik Merkezi, Kütüphane ve Fuar Alanı olacak. Kültür Merkezi kongre, sanatsal faaliyetlere ve konferanslara ev sahipliği yapacak. 


Mahalle Yaşam Merkezi
Tüm mahallelerde kurulacak Mahalle Yaşam Merkezleri’nde, kadınlar için spor salonları ve atölyeler, gençler için çalışma salonları, çocuklar için kreş ve tüm vatandaşlar için kafe, oturma alanları ve halk lokantaları yer alacak. 


Çiçek Festivali:
“Çiçek Kenti” Yalova’da her yıl düzenlenecek ve geleneksel hale getirilecek çiçek temalı geniş bir kültür festivali organize edilecek.


STK Yerleşkesi:
Kentte kamu yararına görev yapan dernek, vakıf ve odalar için yerleşke yapılacak.


Hobi Bahçeleri:
Vatandaşların boş zamanlarını değerlendirmesi için belirli bölgelerde hobi bahçeleri oluşturulacak.


Pati Otel:
Seyahate çıkan vatandaşların evcil hayvanları için Pati Otel kurulacak. Ayrıca rehabilitasyon merkezini modernize edilip tüm kısırlaştırma işlemleri ücretsiz hale getireceğiz. 


Her Mahalleye Spor Merkezi:
Mahallelerde yüzme, tenis, futbol ve salon sporlarının yapılabileceği spor merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde her yaştan vatandaş rahatlıkla spor yapma imkanı bulacak.


Kapalı Pazarlar ve Taziye Evleri:
Eksiği olan mahallelere kapalı Pazar Yerleri ve Taziye Evleri yapılacak.


Engelli Politikalar Birimi:
Belediyede bütçesi olan “Engelli Politikaları Birimi”ni kuracağız. Bu birim; Engelli bireyleri sporla buluşturma, mesleki eğitim ve istihdam, ailelere psiko-sosyal destek sağlama konularında aktif olacak. Kentin her noktası erişilebilir bir hale getirilecek. 

Başkan Soygüzel; Şenköy Pazar Yeri İhalemiz Sonuçlandı Başkan Soygüzel; Şenköy Pazar Yeri İhalemiz Sonuçlandı

Kentsel Ulaşım

Otopark:
Sahildeki otopark yer altına alınarak 2600 araçlı yeni otopark hizmete açılacak.


Trafik:
Kent merkezindeki trafiğin en sıkışık olduğu noktalardan olan Şehit Ömer Faydalı Caddesi’nde çift yönlü park yasağı uygulaması başlatılacak. İstanbul, Mimar Sinan ve İstiklal Caddelerinde tek yönlü park yasağına uyulması sağlanacak.


Kent Merkezi:
Cumhuriyet Caddesi’nin Fatih Caddesi birleşme noktasından Cengiz Koçal Caddesi’nde Valilik binasına kadarki kısım kısmı trafiğe kapatılarak yayalaştırılacak. Bu bölge peyzaj, kent mobilyaları, su oyunları ve heykelleriyle hem görsel anlamda hem de bu akstaki yaya sirkülasyonunun artmasıyla ticari işletmeleri daha çok kazanacak. Böylelikle kentin en önemli noktalarından olan Cumhuriyet Meydanı daha da büyüyüp güzelleşecek.


Sabiha Göçken Havalimanına Servis:
Kente en yakın havalimanı olan Sabiha Gökçen’e düzenli olarak servis imkanı sağlanacak.


Bisiklet Yolları:
Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yeni bisiklet yolu güzergahları belirlenip yapılacak.


Adalar’a Deniz Ulaşımı:
Hem turistik hareketliliği artırmak hem de yerel ekonomiyi kalkındırmak amacıyla İstanbul-Adalar-Yalova arasında deniz ulaşımı hareketlendirilerek yeni seferler oluşturulacak.


Elektrikli Halk Otobüsü:
Toplu taşımada bir devrime imza atılarak elektrikli halk otobüsleri devreye sokulacak. Kentte bulunan minibüsçü esnafıyla ortaklaşa yapılacak bu projeyle ulaşımda elektrikli halk otobüsleri hizmet verecek. Hem esnaf kazanacak hem de vatandaşlar ucuza seyahat imkanı elde edecek.


Nostaljik Tramvay:
Yürüyen Köşk- Üniversite arasında hem ulaşımı kolaylaştırmak hem de şehir estetiğine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Beyoğlu’ndakine benzer Nostaljik Tramvay seferleri başlatılacak.


Kentsel Estetik

Donanma Tesisleri:
Kentin markalarından olan Donanma Tesisleri, belediyenin bünyesi altında sosyal tesis haline getirilecek. Tesisleri belediye işletecek; halka muhteşem manzara eşliğinde, uygun fiyatlı kafeterya ve restoran hizmeti sunulacak.


Mavi Bayrak:
Donanma tesislerinin hemen yanında yapılacak plaj düzenlemesi, Mavi Bayrak standartlarına uygun hale gelecek. Bu plajdan halk ücretsiz şekilde yararlanacak. Ayrıca yelken, winssurf gibi su spor alanları yer alacak. 


Akasya Plajı:
Meşhur Akasya plajı yeniden düzenlenip halkın güvenle ve huzurla denize girmesi sağlanacak. 
Bad Godersberg Parkı yeniden düzenlenecek.
Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu Modernize edilecek.
Bozuk yol ve kaldırımlar kalmayacak
Tatilpark ve yolu düzenlenecek.
Eski Kaymakamlık Binası hayat bulacak.
Tigem’deki Atatürk Panosu yeniden yapılacak.
Arapça tabelalar kaldırılacak.
Seyyar satış noktaları yeniden düzenlenecek.
Şehir girişleri modernize edilecek.
Dereağzı, yaşam merkezi olacak.
Kent meydanı düzenlenecek. 
Her mahalleye park ve meydan yapılacak.

Sosyal Belediyecilik

Hastane:
Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ulaşım çilesi çözülüyor. Tüm mahallerden elektrikli halk otobüsleriyle gün boyu Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne vatandaşlar ücretsiz şekilde gidip gelebilecek. 


Anne Kart:
0-4 yaş arası çocuklu annelere Yalova Belediyesi’nin elektrikli halk otobüsleri ücretsiz olacak. Ayrıca aynı dönem içerisinde annelere belirli periyotlarda mama ve çocuk bezi desteği verilecek. 


Halk Lokantaları:
Mahalle Yaşam Merkezleri içinde halk lokantaları kurulacak. Bu halk lokantalarında vatandaşlar ucuz bir şekilde yemek yiyebilecek. Tüm emekli ve öğrenciler sadece 40 TL ödeyerek 3 çeşit yemek yiyebilecek.


Halk Ekmek:
Halk Ekmek Uygulaması hayata geçecek. Bu uygulamayla vatandaşlar en önemli gıda maddesine kolayca ve piyasa fiyatından daha ucuz bir şekilde ulaşabilecek. Uygulamada ekmek fabrikası kurulmayacak. Yalova’da bulunan fırınca esnafları finansal olarak desteklenecek ve uygulamanın paydaşları haline getirilecek. 

Kameraman-Muhabir-Haber/Duygu Saral-Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz