Bir gün önce tarihler 27 Mayısı gösteriyordu. Bir zamanlar o gün "Hürriyet ve Anayasa Bayramı" olarak kutlanırdı. 27 Mayıs 1960 da Demokrat Parti iktidarı, o günkü söylemiyle devrim, son yıllardaki ise darbe ile yıkılmıştı.

O gün doğanlar bugün elli dört yaşında. On yaşındakiler atmış beş yaş sınırında. Demek ki o günü ve olaylarını anımsayabilenler, yaşayanlar bugün yetmişin üzerinde olanlar.

27 Mayısla ilgili arşivlerde tarihe ışık tutacak pek çok kaynak var. Anılar, araştırmalar, belgeseller ve o günlerin yazılı basını. Yıl dönümünde Salı günkü gazetelerde ve TV programlarında bu konu üzerinde yeteri kadar durulmadı. 

Zayıflayan hafızaları uyarmak ve gençlere bir fikir verebilmek üzere olayın özünü anlatan bir belgeden söz etmek istiyorum. Büyük devlet adamı merhum İsmet İnönü'nün bir genelgesini özetleyerek sunuyorum.

Umarım demokrat geçinenlere, yakın tarihimizi önemsemeyenlere İnönü ve o zamanki CHP yönetimini 27 Mayıs ile suçlayanlara bir ders olur.
"CHP İdare Kurulu Başkanlığı'na Anayasayı ihlal ve iptal ederek karanlık bir baskı idaresi kurmuş olan Demokrat Parti iktidarı, 27 Mayıs 1960 da yıkılmıştır.
27 Mayıs'ta şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hareketi ile birkaç saat içinde başarılan iktidar değişikliği, her bakımdan hazır olan bir içtimai vasatta vuku bulmuş meşru bir inkılap hareketedir.

İnkılabı yapan idealistlerin daha inkılabın ilk gününde, demokratik bir anayasa ile  seçim kanunu hazırlamakla vazifelendirdiği Yüksek İlim Heyetinin ön raporunda ihtilalin felsefesi ve hukuki izahı mükemmel bir şekilde yapılmış bulunmaktadır.

İnkılabın ilk saatlerinden itibaren, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Birlik Komitesi tarafından ilan edildiği üzere 27 Mayıs İnkılap hareketi şu veya bu partiye mütecevecih bulunmamaktadır.

İnkılabın gayesi, Demokrat Parti idarecilerinin memleketi sürüklediği şartlar altında doğacak kardeş kavgasının önüne geçmek, huzur ve sükunu tesis etmek, demokratik bir anayasa ile dürüst ve güvenli seçimlerin yapılmasına müsait bir seçim kanunu hazırlayarak en kısa zamanda genel seçimleri yapmak ve devlet idaresini tecelli edecek milli iradeye teslim etmektir. 

Cumhuriyet Halk Partisi 27 Mayıs hareketinin ne başındadır ne içindedir. CHP büyük vatandaş çoğunluğu ile beraber 27 Mayıstan önce memleketin içinde bulunduğu şartları müşahede tespit ve teşhis hususunda inkılabı planlayarak tatbike koymuş olan idealistlerle, aynı görüş ve düşüncelerle ve aynı inanca sahiptir. 

DP iktidarının senelerce devam eden haksızlıkları ve zulmü intikam duygularına yol açması muhtemel olduğundan CHP teşkilatında bulunanların ve bilhassa idarecilerin memlekette sükun ve huzurun tam olarak teessüsü hususunda inkılap idaresine yardımcı olmaları lazımdır. Cumhuriyet Halk Partililerin her halde memleket menfaatlerini, parti menfaatlerinin üstünde tutacaklarından emin bulunmaktayım. 

Cumhuriyet Halk Partisi bu memlekette hukuka bağlı demokratik bir nizamın kurulması ve yerleşmesi davasından başka davası olmayan inkılap hareketini sonsuz takdir ve şükran duyguları ile tasvip etmektedir. 

Arkadaşlarıma sevgi ve saygılar sunar başarılar dilerim.

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü Milli Birlik Komitesi, Alpaslan Türkeş ve on dört arkadaşına rağmen ki bunlar tasfiye edilerek yurt dışı görevlere gönderilmiştir, sözünde durmuştur.

En kısa sürede demokratik bir anayasa ile seçim kanunu hazırlanmış, dürüst ve güvenli bir genel seçim yapılarak devlet yönetimi milli iradeye teslim edilmiştir.