Doğan, “İmar planlarının Yalova Belediyesi’nce yasalara aykırı olarak düzenleme faciasının üzerine arboretumun satışı sonrasında Bursa 2.İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucunda planların iptali kararı çıkmıştır. Planları görev süresi içinde her zaman kendi mantığına ve kendisine yakın yandaşlarının çıkarına göre yorumlayan Sayın Belediye Başkanı, mahkemenin iptal kararı sonucunda, ‘Bu konu büyütülecek ve kafaya takılacak bir konu değil’ şeklinde beyanatını vermiştir. Belediye Başkanı’na göre, başkan kafasına göre takılır, uygular ve uygulatır. Yasalar yanlış dediği zaman, her yolu dener, birilerini bir şekilde ikna eder Sayın Koçal. ‘Konu Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi’nde çözülür’ diyor Sayın Belediye Başkanı. Peki, vatandaş, ‘Ey meclis üyelerim, hangi partiden olursanız olun, neyin karşılığında bu kararları değiştirdiniz, daha önce alınan kararların tahrif edilmesine kılıf mı uydurdunuz’ diye sorarsa, haysiyeti ile görevini yapanlar, ne cevap verecekler bu hiç düşünülmez” dedi.
“Ne yazık ki Koçal ve CHP’nin oylarıyla satışına karar alınmıştı”
Doğan, “Arboretumun planlama mazisi çok eski değil. 8 Haziran 2007 tarihinde Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi’nde burası günü birlik tesis alanı olarak planlara işlenmiştir. Aynı gün, Yalova ili genelinde tüm turizm tesis alaları için planlarda emsal, yani yapı kullanım kararı 0.80, yükseklik 17.50 metre olarak onaylanmıştır. Daha sonra bu alan 2011 Milletvekilliği seçimi öncesinde, sayın Muharrem İnce’nin seçtirilmemesi için yapılan pazarlık sonucunda AKP ve Yakup Koçal’ın oylarıyla 25 binlik planda turizm alanına çevrilmiştir ve ne yazık ki daha sonraki dönemde, Yakup Koçal’ın ve CHP’nin Belediye Meclis üyelerinin oyu ile tek parça halinde bu alanın satışına karar alınmıştır. Arboretum alanının bütün olarak satılması gerçekleşmeyince, parçalar olarak satılması konusunda Belediye yönetimince karar alınması üzerine, CHP’li Belediye Meclis üyelerinin parçalı satışa yaptığı itirazlar dikkate alınmamış, ne yazık ki atı alan Üsküdar’ı geçmiş, arboretum alanı 1/25 binlik plandaki usul ve yasal gerekçelere tamamen aykırı olarak ihale şartnamesinde emsal 2.00, yükseklik serbest olarak satışa çıkarılmıştır” diyerek süreci özetledi.
“Aradaki 42 bin m2’yi sormazlar mı?”
Doğan, “Kısaca açıklamak gerekirse, bu oranlar toplam 35 dönümlük arboretum alanına 70 bin m2 inşaat kullanım alanı demektir. Belediye yönetimi, dağıttığı Karanfil dergisinde bu oranların 8 Haziran 2007 tarihinde Belediye Meclisi’nde karar altına alındığını deklare etmiştir. Oysa ki bu tarihte Belediye ve İl Genel Meclisi’nde onaylanan 25 binlik planlarda emsal 0.80 ve yükseklik 17.5 metredir. Kısacası açılan dava sonucunda mahkemece tespit edilen ve geçerli olan bu plana göre kapalı inşaat alanı 28 bin m2 ve yükseklik 17.50 metredir. Plana aykırı bir şekilde ihaleye çıkan ve satışını yapan Belediye Yönetimi, mahkemenin iptal kararı sonrasında, şimdi “Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi bu durumu düzeltmeli” demektedir. Peki, bu durumda neyin karşılığında düzelttin? Aradaki 42 bin m2’lik ranta olanak sağladın diye adama sormazlar mı? Birileri soru sorulmasına ve mahkemede ifade vermesine alışkın olabilir. Ancak kendilerine şüpheli soru sorulmasını onursuzluk olarak kabul eden meclis üyelerinin varlığı unutulmamalıdır. Umarım bundan sonraki dönemde Belediye yönetimi bu usulsüz uygulamanın sonucunda arboretum alanının konut alanına çevrilmesi konusunda kamuoyu oluşturma gayretine girmez” dedi.