Tezcan, “Nüfusumuz sürekli artıyor, giderek gelişen sanayinin su ihtiyacı da artıyor, ilimizde kilometrekareye 328 kişi düşerken, şehrimiz nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul, Kocaeli ve İzmir’den sonra 4. sırada yer alıyor” dedi. Çevre savunucusu ve TEMA Vakfı eski Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, şehrin her geçen gün büyüyüp nüfusunun arttığını ve Yalova’yı yönetenlerin su sorununu çözmek zorunda olduklarını belirtti. İlimizdeki sanayi tesislerinin barajımız için en büyük su tüketicisi olduğunu ifade eden Tezcan, “OSB’ler de faaliyete geçmeye başlayınca sıkıntı daha da büyüyecek. Şimdiden çözüm arayışlarına başlanmalı. Yeni baraj projeleri var. Ancak bu projeler artan nüfusa cevap verebilecek durumda. Sanayi, turizm, tarım kollarına verilecek su kalmıyor. Ya da çok sınırlı miktarda su kalıyor. Yalova artık sanayi kenti olarak anılır oldu. Sanayinin getireceği nüfus yükü ile birlikte Yalova’nın nüfusu 50 binlik planlara göre 2035 yılında 700 bine yaklaşıyor” dedi.

‘Su Olmazsa Bu Kentte Büyük Sıkıntılar Yaşanabilir’

Yalova’nın ilerleyen zamanlarda su sıkıntısı çekmemesi için birkaç çözüm olduğuna değinen Çevre Savunucusu Faruk Tezcan, “Çözüm için birkaç seçenek var. YASKİ arıtma tesislerinden arıtılarak denize verilen 35 000 m3 dolayındaki su ikinci bir arıtmadan geçirilerek sanayide kullanılabilir. Bu yapılmazsa ikinci seçenek olarak denizden su arıtma seçeneği var ki bu sistem çok pahalı. Zayıfta olsa bir üçüncü seçenek ise yer altı suları. Bu seçenek de pek kullanılabilir gibi değil. Yalova Merkez çevresinde yer altı suları çok yetersiz. Taşköprü ve Altınova’da yer altı suları var. Ancak bu sular çok tuzlu. Denizden yer altı sularına akım var. Kullanılabilir gibi değil. O zaman dönüp dolaşıp suyun geri dönüşümünü sağlamak zorunda olduğumuzu kabul etmek zorundayız. Yaşanabilecek bir kuraklıkta suyun geri dönüşümü daha büyük ve hayati bir önem kazanıyor. Gelişmiş ülkelerde bu çok kullanılan bir yöntemdir. Sulama suyu için ise yağmur suyu hasadı sistemi uygulanmalıdır. Hatırlanacağı gibi Yalova Belediye Meclisi’nin aldığı karar uyarınca yeni yapılan kamu kurumlarında çatılardan gelen yağmur sularının biriktirilmesi ve sulama işlerinde kullanılmasını zorunlu kılınıyor.  Ayrıca 2 dekardan büyük alanlara yapılan siteler de yağmur suyunu biriktirme zorunluluğu vardır” şeklinde konuştu.

‘Biz Bunun Projesini Hazırladık’

Arıtma sularının sanayide değerlendirilmesiyle ilgili olarak YASKİ arıtma tesislerinin eski yönetim kurulu başkanlarından Ahmet Özsümer neler dediğini hatırlatan Tezcan, “2018 yılında YASKİ olarak, atık suyun sulamada kullanılması ile alakalı bir proje hazırlamış, tesis içinde kurduğumuz ileri arıtma istasyonu ile, tesis içi ve Ar-Ge bahçesinde uygulamayı hayata geçirmiş, daha sonra da, bakanlık tarafından Ankara ve Malatya’dan sonra üçüncü pilot il olarak seçilmiştik. O proje şu an ne durumda? Bu konuda deneyimimiz var. Ahmet Özsümer ayrıca ‘Bugün anlaşılmıştır ki suyun geri dönüşümü büyük önem kazanmıştır. Bu uygulanmayacak bir konu değildir. Şimdi denize dökülen arıtılmış suya sahip çıkma zamanıdır. Sanayi tesisleri ve OSB’lerin ellerini taşın altına koymalıdır’ dedi. Yalova Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün hazırladığı 2021 yılı çevre durum raporunu incelediğimizde ayrıntılı bilgilere sahip oluyoruz. İlimizde çeşitli belediyelerce kullanılan 6 arıtma tesisi bulunuyor. Ancak suyun dönüşümüyle ilgili olarak kullanılabilecek ve ileri arıtma tesisi yapılabilecek tesis olarak YASKİ tarafından işletilen Çınarcık yolu üzerindeki arıtma tesisi görülüyor. Yalova merkez, Çiftlikköy, Taşköprü ve Çınarcık foseptik suları bu tesiste arıtılıyor. Yeşil Körfez Su Birliği ana isale hatlarını yeniliyor. Eski borular boşa çıkacak. Bu hat arıtma suyunun sanayiye ulaştırılması için kullanılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim