1968 Yalova doğumlu Yılmaz Atik, 2 dönemdir Karşıyaka Mahallesi muhtarlığını yapmakta. Daha önce otel ve pansiyon işletmeciliği yapmakta olduğunu dile getiren Muhtar Atik, mahallesinin vatandaş portföyü ile ilgili, “Odunculuk var. Defne kesimleri oluyor. Zeytin, kivimiz var.  Çoğu buranın yerlisi. 1893 muhaciriyiz, Batum’dan gelme.” şeklinde konuştu.

Mahallesinin yerleşik nüfusu ile ilgili konuşan Muhtar Atik, “Mahallenin yerleşik nüfusu 2500 falan var. Yazın çok artıyor. Yazın nüfus 10-15 bini buluyor. Bizim şelalemiz var. Erikli yaylamız var. Plajlarımız var.” dedi.

Mahallesinin ihtiyaç ve taleplerini karşılama konusunda, “Su problemimiz hiç yok. Hatta biz buradan Çınarcık’a bile su veriyoruz. Burada şikayet fazla yok, herkes memnun. Fazla talep var aslında. Hiçbir sıkıntımız yok. Sabah burada 8:00’den akşam 12’ye kadar araçlarımız mevcut. Okulla ilgili hiçbir sorunumuz yok, hatta bizim okullarımız çok iyi. Dışarıdan gelip de kayıt yapıyorlar, burada okuyor yani çoğu.” diyerek mahallesinde yaşayan vatandaşların herhangi bir sorun yaşamadıklarını aktardı.

Mahallesinde kentsel dönüşüm gerektiren binaların varlığı ile ilgili, “Şu anda yok desem yeridir. Deprem sonrası yapıldı, bayağı da rağbet var. Bayağı inşaat oldu. Gelen çok oldu, nüfus arttı bayağı. Kiralar 3 – 5 bin arası.” dedi.

Mahallesinin aldığı göçlerle ilgili, “Şu anda yok. Yabancılar gelmişti işte, Suriyeli mi desek. Onlar geri döndü galiba. Fazla kalan yok şu anda. Bir iki aile var şu anda. Fazla aile yok.” şeklinde konuşan Muhtar Atik, geçmişte mahallesinde yaşayan birçok Suriyeli ailenin daha sonra mahallesinden ayrıldığı ifade etti.

Muhtar Atik, mahallesinde yıllardır beri halen daha yaşamakta olan yerli halk ile ilgili, “Savaş zamanı Batum’da Gürcistan, savaş çıktığında bizim dedelerimiz oradan göç ediyorlar. Geliyorlar, Teşvikiye’ye yerleşiyorlar. 7 hane gelmiş o zamanlar. 7 haneden de dağıldık. Ondan sonra da işte nüfus çoğaldı. 7 hane gelmişiz dedelerimiz Batum’dan.” ifadelerini kullandı.

Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor” Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor”

‘Jandarma ve Güvenlik her zaman tetikte’

Mahallesindeki güvenlik durumu ile ilgili, “Jandarma ve güvenlik her zaman tetikte. Hiç sorun yok. Bir Alo yaptığımız zaman Jandarma geliyor. Bazen hırsızlık oluyor. Aralarında kavgalar çıkıyor. Sağ olsun, Jandarma gerekeni yapıyor. Güvenlik kameraları çoğu yerde var. Oradan tespit ediliyor zaten, dedi.”

Mahallesindeki turistik alanlarla ilgili konuşan Muhtar Atik, “Aşağıda otellerimiz var, pansiyonlarımız var. Plajlarımız var. Herkes memnun. Buralar elverişli turizme. Pansiyon ve otel var yani. Yaylamız var. Kafelerimiz var. Şelale var, Erikli Yaylamız var, Delmece Yaylamız var. Dipsiz göllerimiz ve su kemerlerimiz var. Hafta sonu kalabalık oluyor burası, çok kalabalık oluyor hatta.” şeklinde konuşarak röportajımızı noktaladı.

Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL – Kameraman/Tuğba ALTIN

Editör: Rümeysa Şahin