1977 Bursa doğumlu olan Volkan Varol, evli ve 2 çocuk babası. Muhtar Varol, geçmişte belediye olmasına rağmen, daha sonra köy statüsüne düşen Kocadere ile ilgili, “3 dönem belediye kaldı burası. 15 sene belediye kaldı. Kışlık nüfusu baz aldılar. Ama bizim yazlık nüfusumuz en az 30 bin şu an. Hafta sonu 100 bini buluyor. Onu dengeleyemediler. Belediye varken burada aşağı yukarı 30-35 personel vardı, hepsi gitti Yalova Özel İdareye. Bir tane adamım var, bütün işi onunla beraber kendimiz yapıyoruz. Hiçbir belediyeye bağlı değiliz. 8 sene kendim çöp topladım. Günde aşağı yukarı burada 17-18 ton çöp çıkıyor. Kendim topladım yani şoförlük yaptım. Şimdi İl Özel İdaresi Kaymakamlığa para aktarıyor, Kaymakamlık Teşvikiye Belediyesi’ne para aktarıyor. Teşvikiye Belediyesi alıyor yani şu an, para karşılığı alıyor yani,” dedi.

Muhtar Varol, 29 Nisan 1921 yılında meydana gelen Kocadere Katliamı ile ilgili, “29 Nisan 1921. O tarihte Kurtuluş Savaşı yılları. Gençler, eli silah tutan herkes cephede. Köyde burada bizim kadınlar kalıyor, yaşlılar kalıyor. Bunlar da toplanıyorlar Rumlar, Ermeniler de yardım ediyor, Yunanlılar da var. Bir kısmını Engere dediğimiz yer var Şenköy’de, orada tam sayıları net değil de, 150-200 kişiden bahsediyorlar. Denizde boğarak öldürüyorlar. Geri kalanı da burada, benim babamın dedesi Bekir Onbaşı, onun evine topluyorlar. Ev ahşap, iki katlı hepsini topluyorlar evin içine. Gaz döküyorlar, ahşap evi yakıyorlar. Atlayanları vuruyorlar. Burada bir soykırım yaşanmış, gerçek bir soykırım yani. Her yıl biz 29 Nisan’da anma töreni yapıyoruz burada. Valimiz geliyor en başta olarak, milletvekillerimiz geliyor. Büyük bir soykırım yapılmış o yıllarda.” ifadelerini kullandı.

Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var” Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var”

Muhtar Varol, köyündeki vatandaş portföyü ile ilgili, “Burada geçim; turizm, tarım, hayvancılıkla sağlanıyor. Eskiden burası elma köyüydü. Yalova’nın Kocadere elması diye İstanbul’da bile namı vardı. Elma para yapmayınca, bir 15-20 seneden beri millet kiviye döndü. Kivi de çok iyi, kaliteli yetişiyor ama kivi de tutmadı burada. Hastalık vurdu, Kiviler de kurumaya başladı. Zeytin var. Zeytin de bilirsiniz belki bir sene oluyor bir sene olmuyor. Geçen sene çok iyiydi, bu sene hiç yok diyebiliriz yani. Hayvancılık var, 8-10 arkadaşımız büyükbaş hayvancılığı yapıyor. Aşağıda, denize yakın olduğu için turizm, pansiyonlarımız var, kafeler var, lokantalar var. Geçimini öyle sağlıyorlar.” dedi.

Muhtar Varol, Kocadere köyünün ihtiyaç ve talepleri ile ilgili, “Su problemimiz var. Şimdi bizim su problemi bu sene çok yaşıyoruz. Bayramda, o kalabalıkta aşırı kalabalıktı, suyumuz yetti. Bizim kaynaklarımız çok az. Şuradan yukarıdan bir dere geliyor, aslında onun adı Kocadere ama Yalova’nın en küçük deresi bizim köydedir. Küçük bir kaynağımız var, yazın kuraklıktan dolayı kalmıyor, kesiliyor. 2 tane sondajımız var, yer altından gelen. O da kışın kar yağmadığı için, atıyorum saniyede bir litre akıyorsa, 200 grama düşüyor. Kuraklık olduğu için büyük sıkıntı yaşıyoruz,” ifadelerini kullandı.

                Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL

Kameraman/Tuğba ALTIN

Editör: Rümeysa Şahin