Afet riskli alanların dönüştürülmesiyle ilgili yasayı eleştiren İnce, “17 Ağustos 1999 tarihinde ülkemiz için yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Marmara depreminde büyük acılar yaşadık. Bu acıların bir daha yaşanmaması için başta ülkemizi yönetenler olmak üzere herkese büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Türkiye’nin deprem gerçeği, depreme karşı sürekli teyakkuzda olması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Meclis’ten çıkmıştır. Ancak bu kanun, kentsel dönüşümden daha ziyade rantsal dönüşüme hizmet etmektedir. Türkiye’de kentsel dönüşüm acil bir gereksinimdir. Ancak kentsel dönüşümün yeni rant alanları yaratıp bunları iktidar sahiplerinin paylaşacağı ya da dağıtacağı bir anlayışla değil halkın ihtiyaç, hak ve yararları öncelik sayılarak gerçekleştirilmesi gerekir. Deprem vergilerinin depreme karşı önlem almak dışında diğer harcamaların finansmanında kullanıldığı bir ülkede, deprem riskine karşı dönüşüm harcamalarının vatandaşa yüklenmesi kabul edilemez. Depreme karşı önlem almamak ne kadar cinayetse, deprem riskini ranta çevirmek de o kadar cinayettir” diye konuştu.

İnce,  “Bir doğa olayı olan depremin felakete dönüşmemesi için ülkemizi yönetenleri deprem sonrasında değil, deprem öncesinde önlem almaya davet ediyor, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşamının yitiren yurttaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, deprem acılarının bir kez daha yaşanmamasını temenni ediyorum” dedi. 

Editör: TE Bilişim