Yalova’da her mahallede MAG yapılanması için çalışmaların sürdüğünü belirten Karaçam, “Yalova ‘da yeni kurulacak olan Adnan Menderes Mahallesi MAG Ekibiyle birlikte Yalova merkezde 8, ilçelerde 2 toplam 10 mahallede yapılanmamızı tamamlamış olacağız. Desteklerini esirgemeyen Yalova belediyesine Afad Müdürlüğüne, Adnan Menderes Mahallesi Muhtarına, gönüllü olmak için eğitimlere katılan adaylara teşekkür ederiz” dedi.

Adnan Menderes Mahallesi eğitimlerinin 13 Mayıs saat 19.30’da Sevim Göğez Ortaokulu’nda başlayıp 26 Mayıs’ta K-77 Alanında sona ereceğini belirten Karaçam, “Gönüllü olmak, arama kurtarma eğitimi almak isteyen gönüllü çalışabilecek adaylarımızı bekliyoruz diğer mahallelerden gönüllü olmak isteyen adaylar eğitimlerimize katılım yapılabilir” açıklamasında bulundu.

Kimler MAG olabilir?

Mahalle Afet Gönüllüsü olmanın şartlarını da açıklayan Karaçam şu bilgilendirmede bulundu: “18-65 yaşları arasında olan,Mahallede uzun süredir oturan ve oturmayı planlayan,Fiziksel engeli olmayan, Yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş, Gönüllü çalışmasına inanan ,Takım çalışmasına yatkın kadınlar ve erkekler MAG olabilir.Enkaza ilk müdahaleyi her zaman yerel halk yapar”  dedi.

Doğal afetlerde çok kritik saatler olarak nitelendirilen ilk müdahalenin yerel imkânlar kullanılarak yapıldığını ve en çok hayatın da bu zaman zarfında kurtarıldığının yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konduğuna dikkat çeken Karaçam: “Kurtarmaların yüzde 70’i bu zaman diliminde gerçekleştiriliyor. O yüzden afet bölgelerindeki insanların temel afet bilinç ve hafif arama kurtarma eğitimi almış olmalarının büyük önemi var. MAG’lar bu temel afet eğitimini ve arama kurtarma eğitimi almış kişilerden oluşuyor.  Mahallere konulan konteynırlarda arama kurtarma ekipmanları ve kişisel ekipmanlar bulunuyor” dedi.

 Yalova’nın deprem gerçeğine alışması gerektiğini vurgulayan Mahalle Afet Gönülleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam,   tüm Yalovalıları MAG olmaya davet ederek “Deprem olacak, bundan kurtuluş yok ama yaşanabilecek felaketten kurtulma şansınız var. Çare sizsiniz! Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğinizi bilmezseniz, çaresiz kalırsınız” uyarısında bulundu.

Editör: TE Bilişim