İl Emniyet Müdürü Ahmet Selim Akyıldız, Emniyet Müdür Yardımcıları Mustafa Akdağ ve Ersin Deniz, Trafik Şube Müdürü Şahin Pehlivan, Tuvtürk Bölge Müdürü Murat Barın, Yalıtaş Muayene İstasyonu Genel Müdürü Faruk Seymen ve İstasyon Amiri İsmail Tenzi’nin yanı sıra çok sayıda trafik şubesi polisinin katıldığı etkinliklerde en büyük ilgiyi ‘Alkol gözlüğü’ gördü.

Emniyet kemeri simülatörü ve alkol gözlüğü ilgi çekti

Gazipaşa Caddesi’ndeki küçük anfi alanında kurulan Gezici Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda, minik öğrenciler oluşturulan mini pistte uygulamalı olarak trafik işaretleri, hız sınırlarına uyma konularında kullandıkları araçlar üzerinde eğitim aldı. Etkinlikler kapsamında ‘emniyet kemeri simülatörü’ ile emniyet kemeri takmanın önemi uygulamalı olarak gösterildi. Emniyet Müdür Yardımcısı Ersin Deniz ve Trafik Şube Müdürü Şahin Pehlivan da bizzat simülatörü deneyenler arasındaydı. Alkol gözlüğünü takanlar ise, önlerindeki düz çizgide yürüyerek duran topa vurmaya çalıştılarsa da pek çoğu başarılı olamadı. Araç muayene istasyonu yetkilileri de izleyenlere araç muayene simülatörünü gösterdi.

Pehlivan, “Dünyada her gün 3400 kişi yollarda ölüyor”

İl Emniyet Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürü Şahin Pehlivan, yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’nün Mart 2013 açıklamalarına göre Dünya üzerinde her gün yaklaşık 3 bin 400 kişi yollarda ölmektedir. Yol kullanıcılarının en savunmasız olanları arasında çocuklar, yayalar, bisikletliler ve yaşlılar bulunmaktadır. Trafik kazalarında yaralanmaları önlemek için hız sınırlarına uyma, alkolsüz araç kullanma, emniyet kemeri kullanımı, kask kullanımı gibi konularda bilinci yükseltmek için çalışılmakta olup, bu kapsamda ilgili bakanlık, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katkılarıyla hazırlanan ‘Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’na ilişkin genelge kapsamında meydana gelen trafik kazaları sonucu ölümlerin %50 azaltılması amacıyla bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Amaç, trafik ve yol güvenliğiyle ilgili bilgilendirmek”

Pehlivan, “Bu sergide, ‘Gezici Çocuk Trafik Eğitim Parkı’ ile eğitim alanı oluşturulup, uygulamalı eğitim verilerek, okul öncesi ve okul çağı çocukların trafik kurallarını öğrenmeleri ve alışkanlık kazanmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca emniyet kemeri yaralanmaları azaltmadaki etkisinin, yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda ölümcül yaralanmalarda %40-65, orta-ağır yaralanmalarda %43-65, ciddi yaralanmalarda %40-50 olarak belirlenmiş olup, sürücü ve yolculara emniyet kemeri takmanın önemi, ‘İleri Doğru Hareketli Emniyet Kemeri Simülasyon Aracı’ ile uygulamalı olarak gösteriliyor. Araç kullanan sürücülerin araç kullanırken, yolcuların araca binip inerken, yayaların yolda yürürken alkollü olmaları halinde, daha zayıf muhakeme yeteneği, daha uzun tepki süresi, daha düşük dikkat ve daha bulanık görmeye yol açarak kaza riskinin arttığının uygulamalı olarak anlatılması amacıyla ‘Alkol Gözlüğü’ ile test eğitimi veriliyor. Etkinlikler içinde karayolu güvenliği kapsamında TüvTurk Yalova Araç Muayene İstasyonu mobil istasyon ve danışma ofisi ile organizasyona katılarak, mobil istasyon ile araç muayene simülasyonu izleyicilere gösteriliyor, kurulacak olan standta araç muayeneleriyle ilgili bilgi paylaşımı yapılacak, muayene ve gecikme ücretlerinden, muayene çerçevesinde yapılan teknik kontrollere kadar her konuda bilgilendirme yapılıyor.  Düzenlenen bu etkinlikten her yaştan yol kullanıcısının trafik ve araç güvenliği hakkında bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim