Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) çalışan Türk bilim insanı Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Yalova Lisesi öğrencileri ile e-konferans yöntemiyle bir araya geldi. NASA'da derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız tarafından ‘Mars, Europa ve Enceladus’da Yaşam Aramak’ konusunda Yalova Lisesi öğrencilerine seminer gerçekleştirdi.

Uzay artık uzak değil

Amerika Birleşik Devletleri'nden Yalova’ya canlı yayınla bağlanan Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, NASA'nın yürüttüğü çalışmalarla ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Uzay, evren ve gezegenler hakkında konuşan Yıldız, "Artık uzay, bizler için uzak değil, uzayda neler olup bittiğini uzay araçları sayesinde öğrenebiliyoruz" dedi. Mars'ta bulunan 'perseverance' (azim) adlı uzay aracının çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldız, uzay aracı olmadan gezegenle ilgili kesin verilere ulaşmanın imkânsız olduğunu dile getirdi. 'Derin Uzay Misyonları' konusuna da değinen Yıldız, tipik bir uzay misyonunun; proje önerisi, proje kabul süreci, aracın inşa süreci, testler, fırlatma, yolculuk ve bilim araştırmaları gibi pek çok aşamadan oluştuğunu söyledi. Öğrencilerin merakla izlediği konferans, soru-cevaplarla interaktif bir şekilde gerçekleşti.

Umut Yıldız kimdir?

Dr. Yıldız, NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği gelir.

Editör: TE Bilişim