5 Ocak 2012’de Kılıç Köyü sınırları içinde yer alan ERC Kimya’nın ‘Formik asit, Sodyum Formiyat, Sodyumsülfat üretimi kapasite artışı’ ve ‘Sodyum bisulfate üretimi ilavesi’ projesi için yaptığı başvuru, İl Genel Meclisi tarafından ‘muktesep hak’ olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Geri çevrilen taleple ilgili komisyon raporuna ise CHP’li üyeler ve Atalay Beştaş şerh düşmüştü.

Müdürlük, “ÇED gereklidir” kararı verdi

ERC Kimya Limited, proje için geçtiğimiz günlerde yeniden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, proje tanıtım dosyasını valiliğe sundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Formik Asit, Sodyum Formiyat, Sodyumsülfat Üretimi Kapasite Artışı ve Sodyum Bisülfat Üretimi İlavesi” projesi için sunulan dosyanın incelenerek, ÇED yönetmeliğinin 17.maddesi gereğince ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gereklidir’ kararı verildiği belirtildi. Yasaya göre proje talebi için 1 yıl içinde ÇED sürecinin başlatılması gerekiyor.

ERC Kimya’ya göre, “Faydalı ve masum’

ERC Kimya kurucularından AKKİM Eski Müdürü Refik Sait Önür, geçtiğimiz yıl reddedilen kapasite artışı ve yeni tesis talebiyle ilgili olarak, üretim yapılan maddelerin tehlikeli olmadığını söylemiş ve ‘faydalı ve masum bir yatırım’ olarak nitelemişti. Bağımsız internet ansiklopedisi Wikipedia’ya göre, sodyum sülfat, gerekli önlemler alınmadığı takdirde astıma veya göz tahrişine neden olabiliyor. Formik asit için ise, ADB kodeksine göre izin verilen maruz kalma seviyesi milyonda 5 ppm. Belirli toksik etkileri arasında, optik sinir hasarı, körlüğe neden olan metanol zehirlenmesi, kronik maruziyette böbrek hasarları, deri alerjisi, bakteriler üzerinde mutajen etkisi ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim