Bel, boyun ağrısı toplumda belirli bir yaş grubunun üzerindeki her bireyin zaman zaman şikayetçi olduğu bir problemdir. Bu ağrıları çok çok düşük bir bölümü ise fıtık kaynaklıdır.

Omurgamızı oluşturan omurlarımız arasında omurgamızın hareketliliğini sağlayan, binen yükleri karşılayan ve omurgamızın sağlamlığına katkıda bulunan diskler vardır. Bu diskler her yönden gelen kuvvetlere karşı koyabilecek şekilde uzunlamasına ve çaprazlamasına liflerden oluşur.

Kilo, yer çekimi, kötü duruş, ağır işler, hareketsiz yaşam, kötü beslenme, alkol ve sigara kullanımı diskin yapısını bozarak, diski travmaya uğratarak bulunduğu yerden taşmasına, liflerinin yırtılmasına ve çevresindeki sinir köklerine temas etmesine varan bir sürece neden olur.

haber-bel-fitigi-tedavi-saglik (1)Peki bu durum düzelebilir mi ? Son yıllarda fıtıklaşma üzerine yapılan çalışmalar vücudumuzun, başka herhangi bir bölgesindeki yara iyileşmesine uyguladığı mekanizmayı fıtıklara da uyguladığını göstermektedir. Yani fıtıkların iyileşme süreçleri de gayet başarılıdır. Herhangi bir spesifik tedavi programına dahil edilmeyen hastaların 3-4- 6 ay gibi aralıklarla çekilen MR görüntülerinde fıtığın geri çekildiği görülmüştür. Özellikle fıtık ne kadar ileri seviyedeyse geri çekilme oranının o kadar yüksek olduğu gözlemlenmiştir. 

Kollarda ya da bacaklarda dayanılmaz ağrı, uyuşma, karıncalanma, güç kaybı, idrar tutamama gibi ameliyat gerektiren klinik durumlar dışında fıtıklar vücudumuzun başka herhangi bir dokusu gibi onarılabilmektedir. 

Bize düşen vücudumuzun hasarlı bölgeyi tamir etmesine imkan sağlamaktır, tabiri caizse yaranın kabuğunu tekrar tekrar koparmamaktır. Kilo kontrolü, hareketli yaşam tarzı, egzersiz ve doğru beslenme ile disklerinizin ve omurganızın sağlığını koruyabilirsiniz.

(Bilgilendirme amaçlıdır, şikayetleriniz için doktorunuza başvurunuz.)

Editör: Arda Yavuz