Pazarın en pahalı hayvanları 12 bin lirayı buluyor. 1.5 ton ağırlığındaki Kurban pazarındaki en büyük tosun dikkatleri üzerinde topluyor.  Kurtlar vadisinin baş rol oyuncusunun ismi verilen Polat Alemdar adlı tosun görenleri ürkütüyor.  Hayvan satıcıları bu seneki fiyatların oldukça uygun olduğunu geçen sene  10 bin liraya satılan hayvanların bu sene altın bin liraya satıldığını söyledi. Vatandaşlar ise ekonomik krizin olduğunu bu fiyatlara nasıl kurban alacaklarını şaşırdıklarını bildirdi.

Öte yandan  Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şendoğan Erdem, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte diğer illerden gelen küpesiz hayvan satın alınmaması yönünde vatandaşları uyardı.

‘Küpesiz hayvan almayın’

Erdem, “Tarım İl Müdürlüğü ve Yalova Belediyesi kontrolünde küpesiz hayvanlar kurban pazarına alınmayacak. Bunun için kurban pazarı dışında satılacak olan küpesiz kurbanlıklara dikkat edilmesi gerekiyor. Kayıt dışı hayvanlar hem üreticiye hem tüketiciye birçok konuda sıkıntı çıkartacaktır. Kurbanlık hayvan satacak kişilerin en kısa sürede Hayvan Sağlık Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor. Bununla birlikte hayvanlarına küpe taktırmaları, aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bu şekilde satışa çıkacak kurbanlıkların satışında herhangi bir engel kalmayacak” ifadelerini kullandı. Başkan Erdem, “Bu Kurban Bayramı’nda biraz daha cazip ve seviyeli kurbanlık hayvan satışı olmasını bekliyoruz” dedi.

Kurbanlık seçimi nasıl yapılmalı?

Yalova Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şendoğan Erdem, kurban seçiminde dikkat edilecek hususları şu şekilde sıraladı: “Öncelikle kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır. Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak merme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını gösterir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli.”
Editör: TE Bilişim