Türk Ocakları Yalova Şubesi Tarafından 1920-1921 yılları arasında Yalova ve çevresinde yapılan katliamları konu alan "Gülnihal" belgeselinin ilk gösterimi RDKM de yapıldı.

Yalovalıların yoğun ilgi gösterdiği programda açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Alper Kasımoğlu, Türk tarihinin sayısız kahramanlık öykülerini barındıran zengin ve derin bir mirasa sahip olduğunu, lakin destansı geçmişimizde parlak levhalar olduğu kadar talihsiz dönemler, kırılma noktaları ve Türk milletinin yaşadığı acılarında önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi. Bunlardan en önemlilerinden birisinin de işkence, katliam, tecavüz ve yağma gibi ağır suçlar içeren Yalova ve civarında yaşanmış olayları olduğunu, belgesel çalışmasını bu olayların unutulmamasını sağlamak olduğunu, hazırlık sürecinde yaşanan olayları tanıklarından dinlemiş yöre halkı, akademisyen ve araştırmacılar ile yabancı kütüphane ve arşiv araştırmaları yaptıklarını, belgeselin farklı yabancı dillerde alt yazılı olarak uluslararası kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyerek konuşmasına devam etti.

Yalova Turk Ocak Sube Gulnihal Belgesel Katliam Milli Mucadele Kurtulus Savasi (5)Daha sonra kürsüye gelen Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ise üzerinde yaşanan toprakların kolay kazanılmadığını Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk milleti büyük bir mücadele yürüttüğünü, Anadolu’da birçok bölgede işgalcilerle birlikte hareket eden işbirlikçi çetelerin çok sayıda Müslüman Türk'ü katlettiğine dikkati çekerken, “Bu belgesel vesilesiyle biz o dönemde meydana gelen bu katliamların bir resmini göreceğiz. Bu milli hafızayı gelecek nesillere aktarmak, bu toprakların kolay kazanılmadığını, şehit kanlarıyla sulandığını anlamaları bakımından son derece önemli” dedi.

Program Gülnihal belgeselinin ilk gösteriminin ardından belgesel ekibine verilen plaket töreni ile sona erdi.

Çınarcık Karadeniz Şenliklerine Geri Sayım! Çınarcık Karadeniz Şenliklerine Geri Sayım!

Yalova Turk Ocak Sube Gulnihal Belgesel Katliam Milli Mucadele Kurtulus Savasi (4)

Editör: Arda Yavuz