Uzun bir süredir yaşadığımız Korona Virüsü salgını nedeniyle yazılarımdan kopmak zorunda kaldım. Çok severek yazdığım köşe yazılarım sizlere ulaşamadı. Şu anda kendimi iyi hissediyorum, umarım uzunca bir süre aralıksız olarak sizlerle buluşacağım.

Gazeteme yeniden döndüğümde en büyük sevincim; gazetemize benden çok daha yıllar öncesinde saygın hizmetler veren Ahmet Akyol’un gazetemize dönmesi benim için en büyük sevinç oldu. Emeğine çok teşekkür ederim.

Yalova tarihi ile ilgili olarak çeşitli zamanlarda araştırmalar yapıldığını, bu konuların bazı kitaplarda yayınlandığını biliyoruz. Ancak bu alanda Ahmet Akyol’un yaptığı çalışmaları ayırmak gerekiyor.

Emekli Topçu Kurmay Yarbay ve Araştırmacı Yazar Ahmet Akyol 1990’li yılların başında Yalova’ya gelmiş ve bu dönemden başlayarak 17 Ağustos 1999 Depremi’ne kadar bu çalışmaları kesintisiz sürdürmüştür. Depremde evi üzerine çöken, kaynaklarının büyük bölümünü burada yitiren Ahmet Akyol daha sonra bu çalışmalara biraz demesek de uzakça bir yerde durmaktadır.

     *****

Bu günde Yalova’da yaşayan ve “Atatürk ve Yalova” konularında sayısız eseri ve kitapları bulunan Ahmet Akyol araştırmalarında özellikle Atatürk’ün  Yalova’ya geldiği ilk günden itibaren Yalova ve Termal’de yaptığı çalışmalar Yalova tarihi için çok önemli kalıcı çalışmalar için hepimiz Ahmet Akyol’a teşekkür borçluyuz.

Ahmet Akyol’un çalışmalarından alıntılar sunalım:

Akyol, Atatürk’ün Yalova’ya İlk geldiği 19 Ağustos 1929’da ilk olarak nereyi ziyaret ettiğini, 19 Ağustos’un  ardından üst üste 4 gün Yalova’ya  gelmiş, görülen o ki kısa sürede Yalova’ya derin bir tutku ile bağlanmış, buradan ayrılmak istememiştir.

Akyol, Atatürk’ün Koru sahilinde bulunan Kaplıcaları ortaya çıkarmak için çaba sarf ettiğini 20 Ağustos 1929’da Koru’da bu yönde çalışmalar ve incelemeler gerçekleştirdiğini , Yalova ve Termal kaplıcalarının Atatürk tarafından kısa süre içinde nasıl bir ilgi odağı yaptığını kanıtlamıştır.

Atatürk’ün, Yalova’yı  öncelikle neden tercih ettiğini,  Atatürk’ün  Termal’e getirdiği  ve  Termal’i bir cennet bahçesi yapan BaşbahçevanPandeli Ustanın eli ile ye Termal’de bir doğa cenneti yaratmıştır.

     *****

Ahmet Akyol 1993’te Yalova’ya yerleşen bu yıldan başlayarak , “Kurtuluş Savaşı’ nda Yalova”, “Atatürk ve Yalova”, “Anılarla ve Belgelerle Kurtuluş Savaşı’ nda Yalova”, “Atatürk’ ün Kenti Yalova”, “Zaman Tüneli’ nde Yalova”, “Yalova’ da Atatürk ve Çevre”, “Yalova Bağımsız Bölüğü”, “Tarihî YalakabâdKâğıthanesi”, “Yalova’ da Ben de Yaşadım”  "Bir Yanık Yürek/ Bir Avuç Hüzün”, “Geçmişten Günümüze Selimiye Kışlası: 1959- 1963 Selimiye Askerî Ortaokulu”, “Zafere İlk Adım: 19 Mayıs 1919”adlı sayısız kitabının bugün birçoğumuzun habersiz olması bir kültür yüzkarasıdır.

Bir aydının Ahmet Akyol gibi bir değerin Yalova’ya gelmesi ve buradaki bir kucak dolusu çalışmayı ortaya çıkarması Yalova için sınırsız bir saygıyı gerektirir.

Ahmet Akyol’un, 1995’te Yalova Gazetesi’nde 10 yılı aşkın bir süre köşe yazarlığı yapması benim içinde bir gurur kaynağıdır.

Eline diline sağlık Ahmet Bey, ben Yalova’dan söz etmeye başlarken her zaman senin adını saygıyla anarak yazmaya başlıyorum.

Ahmet Akyol’u özledik, onunla aynı gazetede yer almak benim için en büyük gurur.

Kalın sağlıcakla.